Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/asa-beckmans-tipsar-om-sina-fem-favoriter/

Kultur

DN:s Åsa Beckman väljer fem favoriter vecka 31

Bild 1 av 2 ”Miraklet”.
Foto: SVT
Bild 2 av 2 ”Miraklet”
Foto: SVT

Italiensk tv-serie, jamaicanskamerikanska komiker och dokumentär om Toni Morrison. Denna vecka är det DN:s Åsa Beckman som tipsar om sina fem kulturfavoriter just nu.

 1. Tv-serie. ”Miraklet”
SVT Play

Hemma hos en maffialedare beslagtar polisen en madonna – som gråter människoblod. Hela nio liter om dagen doppar från hennes ögon. Den lilla skrämmande statyetten blir centrum i italienska serien ”Miraklet” som ligger på SVT Play. Det är en mörk och underbart svulstig berättelse om synd, nåd och andlighet i dagens Italien. Lika välspelad som välberättad, full av överraskade vändningar som gör att man hela tiden sätter hjärtat i halsgropen. (För er som redan sett den: flugscenen!) Författaren Niccolò Ammaniti, som finns översatt till svenska med flera romaner, har varit med och skrivit manus till seriens åtta avsnitt. Både Stephen King och David Lynch skulle älska den.

Den engelska författaren John Fowles.
Den engelska författaren John Fowles. Foto: Richard Open

2. Roman. John Fowles ”Den franske löjtnantens kvinna”
Övers Claës Gripenberg, Modernista

I början av 80-talet kom publiksuccén ”Den franske löjtnantens kvinna” med filmaffischen där Meryl Streep tittar fram ur en svart cape. Filmen byggde delvis på den engelska författaren John Fowles roman med samma namn som kom ut 1969. Den handlar om biologen Charles som med sin blivande fru besöker en liten engelsk kuststad på 1860-talet och förälskar sig i den utstötta Sarah, en skärpt och självmedveten kvinna som anses galen. Det är en storslagen kärlekshistoria som leker med den viktorianska romanen och samtidigt diskuterar dubbelmoral, klasskillnader och den eviga spänningen mellan intellekt och kropp. 

Komikern Sarah Cooper.
Komikern Sarah Cooper.

3. Humor. Sarah Cooper
Twitter, Youtube och Tiktok

Under coronavåren har den jamaicanskamerikanska komikern Sarah Cooper blivit världsberömd genom sina klipp på sociala medier där hon mimar uttalanden av Donald Trump. Och de är otroligt roliga! Cooper har sagt att hon alltid fascinerats av män som kan komma in i ett rum och självsäkert babbla på utan att ha något substantiellt att säga – och här har hon ju minst sagt hittat en rik källa att ösa ur. Titta tillexempel på klippet där hon mimar till Trumps harang om hur bra han klarade av minnestestet där han skulle memorera orden ”person, man, woman, camera, tv.” Genialt. På något egendomligt sätt blir presidentens konstigheter ännu tydligare och mer avslöjande när de kommer ur hennes mun. 

Den amerikanska författaren Toni Morrison.
Den amerikanska författaren Toni Morrison. Foto: Timothy Greenfield-Sanders/SVT

4. Dokumentär.  ”Det här är jag – Toni Morrison”
SVT Play

Det är inte ofta som man pausar dokumentärer för att skriva av långa citat. Men jag gör det med ”Det här är jag” som handlar om den amerikanska författaren Toni Morrison. Vilken precision hon har i allt hon säger! Filmen följer Morrisons liv från uppväxten i Ohio till att hon blir en av USA:s största författare med romaner som ”Älskade”, ”Sula” och ”Gud hjälpte barnet”. Som redaktör på förlaget Random House var hon dessutom med om att lyfta fram en rad andra afroamerikanska författare under 60- och 70-talet. Den 5 augusti är det ett år sedan Morrison avled. Så gärna man velat höra henne kommentera de senaste månadernas Black Lives Matter-protester. 

Miel Bredouw
Miel Bredouw

5. Album. Miel ”Tourist season”
Spotify

Att själv släppa ett soloalbum när man leder podden ”Punch up the jam” som både analyserar och driver med kända hits kan tyckas dödsföraktande. Men precis det har den amerikanska komikern och musikern Miel Bredouw gjort i sommar. ”Tourist season” består av sju drömska låtar som beskriver olika känslor efter en separation i ett kärleksförhållande. Med en mjuk och tidvis viskande röst ger hon små melodiösa rapporter, med piano, körer, ekon, stråkar. Och Miel fångar verkligen den sorgsna och nästan spöklika frånvaron av en människa som brukar vara nära men som nu plötsligt lever sitt liv någon annanstans. En skiva för höstens vemod. 

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt