Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Åsa Fång får Annalisa Ericson-stipendiet

Åsa Fång spelar för tillfället rollen som Katarina i musikalen ”Pippin” på Malmöoperan.
Åsa Fång spelar för tillfället rollen som Katarina i musikalen ”Pippin” på Malmöoperan. Foto: Per Jahnke

Skådespelaren och musikalartisten Åsa Fång får årets Annalisa Ericson-stipendium på 50.000 kronor

Åsa Fång har i sin karriär medverkat i allt från Broadwaymusikaler till revyer. Just nu spelar hon den kvinnliga huvudrollen Katarina i musikalen ”Pippin” på Malmöoperan.

Enligt juryns motivering har Fång hela tiden haft ”glimten i ögat, ett gediget karaktärsarbete och en magnifik sångröst. Det verkar inte finnas någon roll som hon inte bemästrar.”

Hur känns det att bli tilldelad Annalisa Ericson-stipendiet?

– Jag är så glad och stolt över detta. Jag har ju vuxit upp med Annalisa Ericson och sett hennes filmer, som till exempel ”Blåjackor”. Hon var en fantastisk artist som hade en imponerande bredd. Sen gillar jag också att Annalisa var så komisk. 

Är det något i Ericsons artisteri du själv hämtat inspiration ifrån? 

– Det är väl hennes mångsidighet. Jag upptäckte till och med att vi faktiskt har gjort samma roll: Ellie May Chipley i ”Teaterbåten”, som faktiskt också var den första musikalen som jag gjorde. Då hade jag inte ens påbörjat min musikalutbildning på Balettakademin.

Hur kommer det sig att du blev en så mångsidig aktris?

– Tanken var aldrig att jag skulle ha en bred karriär, utan det har bara blivit så. Förut tyckte jag att branschen var mer anpassad för att man bara skulle få verka inom ett område. Nu är det mer tillåtet att jobba över gränserna och det är väldigt skönt att det är så. 

Annalisa Ericson-stipendiet instiftades av Ericson själv och har delats ut sedan 2006.

Annalisa Ericsson

Annalisa Ericson var en svensk skådespelare, dansös och revyartist. Hon är känd för sin medverkan i filmer som ”Nyordning på Sjögårda”, ”Kvinnohuset” och ”Blåjackor” med Nils Poppe, som Ericson även hade ett tätt samarbete med genom hela sin karriär.

 

Ericson avled 2011 vid 97 års ålder.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.