Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/asa-linderborg-slutar-som-kulturchef-pa-aftonbladet/

Kultur

Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet

Åsa Linderborg Foto: Terje Bendiksby/TT

Vid årsskiftet avslutar Åsa Linderborg sin tjänst som kulturchef på Aftonbladet. I stället blir hon senior reporter.

– Jag har bett om att få sluta i flera år, äntligen får jag göra det, säger hon.

Åsa Linderborg tillträdde som kulturchef våren 2009 och satte en tydlig politisk prägel på kultursidorna. Enligt Linderborg var tanken att hon bara skulle sitta i fem år. Hon uttrycker det som ”väldigt skönt” att få sluta.

– Jag har bett om att få sluta i flera år, så äntligen får jag göra det! Det ska bli så skönt att slippa budgetansvar och personalansvar och sådana saker. Tio år är ganska länge på en sådan här post – det är ju inte bara samhällsdebatten att hänga med i utan också all kultur som skapas överallt, och att dessutom få tid att skriva själv. 

Varför satt du kvar dubbelt så länge som var tänkt?

– Jag blev övertalad att vara kvar, min dåvarande chef Jan Helin tyckte verkligen inte att jag skulle sluta. Det var väldigt smickrande, men nu när jag gick på tjänstledighet i våras kände jag att ”jag vill verkligen inte gå tillbaka till den tjänsten”, så det känns skönt!

Linderborgs tid på tidningen har omgivits av en del kontroverser, senast i publiceringar där forskaren Martin Kragh pekades ut som spion. Tidningens artiklar om Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset Stadsteatern, fälldes för brott mot god publicistisk sed. Hon säger att det inte var den senaste tidens stormar som fått henne att sluta, men att det varit en jobbig tid.

– Det är klart att det har varit tungt, men i det arbetsliv som jag har får man räkna med storm. Många tror nog att jag är som en rysk docka som bara reser sig varje gång den blir nedslagen. Men jag är fortfarande på många sätt den lilla flickan som finns i min roman ”Mig äger ingen” – otroligt känslig och sårbar. 

Du blir kvar på Aftonbladet som senior reporter för att skriva kolumner, intervjuer och reportage. Kommer det bli svårt att hålla fingrarna borta från kultursidorna?

– Nej, gud nej! Jag kommer inte lägga mig i över huvud taget. Jag är övertygad om att de kommer fortsätta vara självständiga och modiga kultursidor efter mig. Jag kommer läsa dem med stort intresse, men inte lägga mig i.

Hur tycker du att det svenska kulturlandskapet har förändrats genom åren?

– Det har varit en omvälvande tid, och det har uppstått en klickhets som påverkar oss som gör kultursidor. Det är svårt att tränga igenom det allmänna bruset med det rena kulturmaterialet, utan det är kändisdebatterande material som får läsare. 

– Sedan råder överlag en ödesmättad stämning på kultursidorna och jag är inte säker på att det är motiverat, vi kulturjournalister borde fajtas med ett bättre humör. Vi verkar ha bestämt oss för att allt på väg åt helvete, och jag tror inte att det behöver vara så. 

Vilka lärdomar och erfarenheter tar du med dig från tiden?

– Jag vet att man kan göra kultursidor som vanligt folk läser, och att om man gör självständiga kultursidor och sticker ut hakan som jag har gjort får man mycket respekt med sig. Det är nog den viktigaste lärdomen: att man inte behöver springa med flocken. 

Är det bestämt vem som ska efterträda dig?

– Nej, det är inte klart.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson säger till DN att Martin Aagård, som är biträdande kulturchef, är tillförordnad året ut, medan Åsa Linderborg är tjänstledig.

– Jag inleder rekryteringen av ny kulturchef i höst, säger hon.