Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/asa-wikforss-gor-svenska-akademien-fulltalig/

Kultur

Åsa Wikforss gör Svenska Akademien fulltalig

Bild 1 av 2 Åsa Wikforss.
Foto: Roger Tillberg/TT
Bild 2 av 2 Svenska Akademien.
Foto: Magnus Hallgren

Åsa Wikforss är ny ledamot i Svenska Akademien. Därmed kan samlingen bli fulltalig för första gången sedan 1989. ”Det är en slutpunkt”, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till DN.

Rätta artikel

Filosofen och författaren Åsa Wikforss har valts in på stol nummer 7 i Svenska Akademien, och ersätter därmed Sara Danius. Det meddelar institutionen i ett pressmeddelande. Den nya ledamoten valdes in på torsdagens sammanträde.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet sedan 2008 och har bland annat skrivit boken ”Alternativa fakta: Om kunskapen och dess fiender” (2017). I juni 2018 valdes Åsa Wikforss in i Kungliga Vetenskapsakademien och hon var också en av förra årets sommarpratare i P1. I februari fick hon förlaget Natur och kulturs populärvetenskapliga pris på 100.000 kronor med motiveringen att hon ”med engagemang och envishet stimulerar till kritiskt tänkande”. Inför valet 2018 skrev Åsa Wikforss en kolumn i DN om politikens falska berättelser och verklighetsbilder.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger till DN att man ”pratat länge om Åsa Wikforss” inom Akademien.

– Vi var helt eniga om hennes kvaliteter. Hon är en briljant företrädare för humaniora. Hon är orädd, bra på att kommunicera, och vi behöver en sådan person i Akademien som har ett bredare perspektiv på kunskap. Dessutom företräder hon en upplysningstradition som ligger nära Akademien och dess historia – vår första ständige sekreterare Nils von Rosenstein var upplysningsfilosof, säger Anders Olsson.

Åsa Wikforss har bland annat inriktat sig på alternativa fakta – varför behövs det i Akademien?

– Hon är framför allt språkfilosof, men hennes bok har fått väldigt stor spridning vilket visar vilken förmåga hon har att förklara komplicerade skeenden för människor, säger Anders Olsson.

DN:s kulturchef Björn Wiman är nöjd med invalet av Åsa Wikforss:

– Det är ett utmärkt inval, som visar att Akademien äntligen förstått att man måste söka sig utanför språkvetenskapens och skönlitteraturens domäner. Hon är en filosof med ett starkt samhällsengagemang och en förståelse för den framväxande högerpopulismens mekanismer. Inte ens jag kan komma på något negativt att säga, säger Björn Wiman.

I februari valdes poeten Tua Forsström in i Akademien och i mars valdes författarna Anne Swärd och Ellen Mattson in på varsin stol. När de fyra senast invalda ledamöterna tillträder på högtidssammankomsten den 20 december kan Svenska Akademien alltså bli fulltalig för första gången på 30 år. Senaste gången var 1989 innan ledamöterna Lars Gyllensten och Kerstin Ekman lämnade Akademiens arbete på grund av den så kallade Salman Rushdie-affären, och Werner Aspenström senare samma år lämnade arbetet av personliga skäl.

– Det är en slutpunkt på det sättet. Vi har kommit till en fulltalig Akademi, och det är naturligtvis väldigt roligt för oss och innebär att vi för första gången på mycket länge kan börja arbeta lugnare och mer metodiskt, säger Anders Olsson.

Olsson lämnar posten som ständig sekreterare i Svenska Akademien den 1 juni.

Hur viktigt var det för dig att få Akademien fulltalig innan du slutar?

– Det var mitt mål under årets om gått, och jag är väldigt glad att kunna lämna över jobbet till Mats Malm när vi kommit såpass långt. Det känns väldigt tillfredsställande. Dessutom ska jag för första gången på länge få lite semester, säger Anders Olsson.

När de nya ledamöterna tillträtt kommer Akademien att bestå av 12 män och 6 kvinnor. Medelåldern blir 70 år. Anders Olsson säger att han är ”så nöjd man kan bli” med den nuvarande sammansättningen av de arton ledamöterna.

– Det känns som att grunden är lagd för den nya Akademien som jag pratat om länge. Nu förverkligas den drömmen, säger Anders Olsson.

Läs mer: Hela historien om året som skakade Svenska Akademien