Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 06:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/asap-rocky-begars-haktad-for-grov-misshandel/

Kultur

ASAP Rocky begärs häktad misstänkt för grov misshandel

Asap Rocky greps efter en konsert på festivalen Smash i Stockholm natten till onsdagen. Foto: Stephen Lovekin/TT

Hiphopstjärnan ASAP Rocky begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Artisten nekar till brott, men enligt åklagaren finns risk att han lämnar Sverige om han släpps på fri fot.

– Det kan få förödande konsekvenser för hans yrkesutövning, säger artistens advokat Henrik Olsson Lilja.

English version: ASAP Rocky is requested to be detained suspected of aggravated assault

Vid 15.30-tiden på torsdagen meddelade åklagarmyndigheten att tre män begärs häktade för en misshandel som ska ha ägt rum i Stockholm på söndagskvällen. En av personerna är den världskända artisten ASAP Rocky.

– Det är en samlad bedömning av den bevisning som utredningen hittills visat. Jag menar att det finns sannolika skäl för brottet, skriver åklagare Fredrik Karlsson i ett mejl till DN.

Den begärda häktningen motiveras också av ”flyktfara” samt ”kollusionsfara”, som syftar till att det finns en risk att de misstänkta gärningsmännen flyr landet respektive undanröjer bevis eller på annat sätt förstör brottsutredningen. Häktningsförhandlingen äger rum under fredagen vid Stockholms tingsrätt.

ASAP Rockys advokat Henrik Olsson Lilja kallar den begärda häktningen för ett ”beklagligt beslut”.

– Han är ju misstänkt för brott men man behöver inte vara häktad för den delen. I det här fallet kan det få förödande konsekvenser för hans yrkesutövning och hans möjlighet att få möta sina fans, säger han till DN.

Hur reagerar din klient?

– Han är otroligt bekymrad över det här. Dels förnekar han brottsligheten och menar att han under omständigheterna inte har gjort något fel. Sedan att detta händer mitt under hans turné är ytterst beklagligt, som sagt. 

Vad händer nu?

– Det stora kritiska momentet är om han blir häktad i morgon eller inte, vilket har helt avgörande betydelse för resten av hans turné. Blir han häktad sitter han inlåst i minst två veckor. Sedan blir det rättegång och det kan bli förlängt och då kan han missa hela turnén. 

Advokat Magnus Strömberg är målsägandebiträde i målet. Han hänvisar till yppandeförbud och kan därför inte lämna kommentarer kring utredningen eller situationen för hans klient.

– Jag kan inte säga annat än att det har skrivits mycket och så vidare. Man kan dra sina egna slutsatser av hur det påverkar personen. Närmare än så vill jag inte kommentera, säger Magnus Strömberg. 

ASAP Rocky greps natten mot onsdagen och anhölls senare misstänkt för grov misshandel efter ett bråk i centrala Stockholm under söndagskvällen. Artisten har sedan dess genomgående hävdat att han är oskyldig.

Inledningsvis frihetsberövades fyra personer, varav tre misstänktes för grov misshandel. En person, som misstänktes för misshandel av normalgraden, släpptes på fri fot under onsdagskvällen. Åklagaren har avskrivit misstankarna mot den personen.

Gripandet av ASAP Rocky har medfört att han tvingats avbryta en pågående turné. Onsdagens spelning på Kadetten i norska Sandvika ställdes in några timmar innan festivalen öppnade. Även polska Open'er festival meddelade, i ett pressmeddelande vid lunchtid på torsdagen, att kvällens spelning med ASAP Rocky ställs in

30-åriga ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, växte upp i Harlem i New York. Han debuterade 2011 med mixtapet ”Live. Love. ASAP”. Hans första studioalbum ”Long. Live. ASAP” gick rakt in på förstaplatsen på Billboards 200-lista och hans mest populära låtar har vardera nära 400 miljoner spelningar på Spotify. 

DN har varit i kontakt med två av de misstänkta männens advokater som på grund av yppandeförbudet inte kan kommentera ärendet.