Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/asap-rocky-kan-forlora-16-miljoner-pa-uteblivna-turneintakter/

Kultur

ASAP Rocky kan förlora 16 miljoner på uteblivna intäkter

ASAP Rocky Foto: Patrick Kovarik/AFP

Frihetsberövandet av ASAP Rocky kan kosta honom 16 miljoner kronor. Det skriver artistens advokat Henrik Olsson Lilja i den överklagan som sändes till Svea hovrätt under fredagseftermiddagen.

”Hans varumärke riskerar att påverkas vilket kan innebära slutet på hans karriär”, skriver Henrik Olsson Lilja. 

Under fredagseftermiddagen skickade advokat Henrik Olsson Lilja en överklagan till Svea hovrätt gällande häktningsbeslutet som togs i tingsrätten. Där ifrågasätter han åklagarens bedömning av risken för flyktfara. Dels pekar Olsson Lilja på hur hans klient inför gripandet samarbetat med polisen: 

”I samråd med polisen kom man överens om att min klient skulle inställa sig till förhör efter att ha genomfört sin konsert på Stadion tisdag kväll”, vilket ASAP Rocky sedermera gjorde, enligt överklagan. 

En annan omständighet som bör tas i beaktande, enligt Olsson Lilja, är att hans klient är en välkänd artist med ett fullbokat turnéschema samt att artisten inte har någon anledning att hålla sig undan en rättegång i Sverige eftersom det skulle ”förstöra hans goodwill om han blev häktad i sin utevaro”. 

Dessutom hävdar advokaten att häktningen skapar ”enorma konsekvenser” för hans klient. Kostnaderna för att ställa in turnén kan uppgå till 16 miljoner svenska kronor. En inställd turné riskerar att påverka hans varumärke ”vilket kan innebära slutet på hans karriär”, enligt överklagandet.

Henrik Olsson Lilja uppger för DN att man hoppas att överklagan ska prövas av hovrätten under fredagseftermiddagen. Men då häktningsförhandlingarna i tingsrätten dragit ut på tiden kan beslutet komma att dröja till måndagen i nästa vecka. I det fallet kommer ASAP Rocky med säkerhet tvingas ställa in söndagens konsert på festivalen Wireless i London.

Läs mer: ASAP Rocky häktas misstänkt för misshandel