Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 21:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/asap-rocky-rattegangen-forsenad-kan-droja-en-vecka/

Kultur

ASAP Rocky-rättegången försenad – kan dröja en vecka

01:13. Stort intresse under andra rättegångsdagen i ASAP Rocky-fallet.

ASAP Rocky-rättegången drar ut på tiden, och nu flaggar tingsrätten för att de tre planerade förhandlingsdagarna kanske inte räcker till.

Det skulle innebära minst tre dagar till i häktet för världsstjärnan, och enligt brottmålsadvokaten Ulrika Borg kan det bli ännu fler.

– I värsta fall skulle det kunna dröja en vecka, säger hon. 

När tingsrätten tog rast vid 11-tiden på torsdagen var Slobodan Jovicic, försvarsadvokat för ASAP Rocky, fortfarande inte klar med korsförhöret av den 19-årige målsäganden, dagens första hållpunkt.

Bild 1 av 2
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 2 Slobodan Jovicic.
Foto: Nicklas Thegerström

Därefter skulle de två andra åtalades försvarare fråga ut målsäganden, och enligt planen skulle sedan de tre åtalade och fem vittnen höras.

– Jag konstaterar att tidsplanen för huvudförhandlingarna inte håller, och man bör nog börja fundera på om fredagen kommer räcka till, sade tingsrättens ordförande Per Lennerbrant i rättssalen.

Live: Följ andra rättegångsdagen i ASAP Rocky-fallet

Fredagen var tänkt att vara den avslutande dagen, och var enligt ursprungsplanen vigd åt försvarets och åklagarens slutpläderingar.

Om man inte hinner bli klara under fredagen innebär det att ASAP Rocky och hans två medåtalade blir kvar i häktet minst tre dagar till, eftersom tingsrätten inte håller huvudförhandlingar under helgen.

Enligt brottmålsadvokaten Ulrika Borg, som själv inte är inkopplad i målet men som följt det som utomstående, är det även långt ifrån säkert att förhandlingarna skulle kunna återupptas direkt på måndagen.

– Det ska göras skyndsamt, eftersom personer sitter frihetsberövade, men man måste också kunna få ihop logistiken. För personerna i rättegången måste ju vara desamma, säger hon.

Med ett flertal advokater, vittnen och ledamöter i tingsrätten inblandade, som alla kan ha annat att jobba med än denna rättegång, är det inte så enkelt, menar hon.

– Det är många kalendrar som ska synkas. I värsta fall skulle det kunna dröja en hel vecka.

Bör man ha planerat för fler förhandlingsdagar i förväg?

– Nej jag skulle säga att det var ganska spatiöst planerat, ett normalt mål av den här typen skulle ta mycket mindre tid. Åklagaren har åberopat väldigt mycket bevisning och det är flera advokater som vill ställa många frågor till de inblandade, men tre dagar tyckte jag ändå var att ta höjd med råge, säger Ulrika Borg.

När tingsrätten bröt för lunch under torsdagen lade man upp en ny tidsplan som innebar att samtliga vittnen ska höras under fredagen i stället. Både åklagarsidan och försvarssidan hade dock förhoppningar om att man inte skulle behöva utlysa extradagar för förhandlingarna.