Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/asap-rocky-vill-spela-i-svenskt-hakte/

Kultur

ASAP Rocky vill spela i svenskt häkte

Hiphopstjärnan ASAP Rocky besöker Sverige för en spelning i Globen den 11 december. Foto: Roberto Finizio/Shutterstock

Nästa onsdag återvänder ASAP Rocky till Sverige. Utöver sin konsert i Globen hoppas han också kunna göra en spelning på Kronobergshäktet i Stockholm – där han satt frihetsberövad i somras. 

På måndagen skickades en formell ansökan in, bekräftar Kriminalvården för DN.

I somras tillbringade hiphopstjärnan ASAP Rocky en månad i Kronobergshäktet innan han dömdes till villkorlig dom för misshandel efter ett bråk i Stockholm i slutet av juni.

Den 11 december återvänder artisten, vars riktiga namn är Rakim Mayers, till svensk mark för en konsert på Globen. Nu hoppas han även på att kunna göra en spelning i ett svenskt häkte, vilket Expressen var först att rapportera om.

– Det stämmer, vi har fått in en sådan ansökan, bekräftar Gustav Borg, pressekreterare på Kriminalvården, för DN. 

I ansökan, som på måndagen skickades in via hiphopartistens juridiska ombud, står bland annat att artisten vill ”göra ett uppträdande för de intagna på häktet Kronoberg eller något annat häkte eller någon anstalt inom Stockholmsområdet.”

ASAP Rocky vill enligt ansökan göra fängelsekonserten antingen den 11 eller 12 december. Gustav Borg säger att inget beslut är taget men att överläggningar kommer hållas närmsta dagarna. 

– Det är en snäv tidsram och många olika faktorer att ta hänsyn till. Den mest uppenbara är säkerhetsfrågan, säger han. 

Läs mer: Om ASAP Rocky vill: Går absolut att spela i häktet 

DN har tidigare rapporterat om överfulla häkten och anstalter runtom i Sverige. Det komplicerar ASAP Rockys förfrågan ytterligare, säger Gustav Borg.

– Generellt har vi en ansträngd situation inom Kriminalvården som ställer krav på personal som det är redan i dag. 

Huruvida Kronobergshäktet är någorlunda lämpat för musikspelningar är svårt att spekulera i, säger Gustav Borg.

I ansökan framgår även att Rakim Mayer ”skulle vidare vara tacksam om spelningen kunde dokumenteras, vilket skulle innebära 4-5 personer i ett kamerateam.”