Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Att läsa digitala böcker kan skada dygnsrytmen

Läsning på läsplatta innan du går och lägger dig kan försämra din sömn avsevärt. Det visar en ny studie utförd på Pennsylvania State University.

i studien fick tolv deltagare i fem dagar läsa i fyra timmar på en läsplatta innan läggdags, och även läsa tryckta pappersböcker i motsvarande tid.

När de hade läst på läsplatta upplevde deltagarna i studien minskad trötthet på kvällen, svårighet att somna och vittnade om sämre morgonhumör, jämfört med när de hade läst på papper. Studien drar därmed slutsatsen att läsplattor och annan ljusavgivande elektronik kan påverka vakenhet och hälsa.

Frida Rångtell, sömnforskare vid Uppsala universitet, genomför just nu en liknande studie i Sverige.

– Vi har mätt sammansättningen av det ljus som kommer från surfplattan, och det innehåller en stor del blått ljus, som är den typ av ljus som har störst negativ påverkan på sömnhormonet melatonin. Melatonin gör oss trötta och att vi får lättare att somna. Ljus minskar alltså mängden melatonin som frisätts och kan göra oss alerta.

Rångtell menar att sömnen är väldigt viktig för inlärning och om läsning på läsplatta på kvällen faktiskt har en betydande roll för vår sömn så är det också troligt att vår förmåga till inlärning påverkas.

Finns det några individuella faktorer att ta hänsyn till?
– Det tror jag säkert att det gör! Kroppen är fantastisk när det gäller att anpassa sig, och man kan ju tänka sig att om man är van att utsätta sig för ljus på kvällen innan man ska sova så kanske man blir mindre påverkad av ljuset från läsplattan om man läser på den i sängen. Sedan så skulle eventuellt även variationer i säsong och var man bor kunna påverka hur pass känslig man är för att utsättas för artificiellt ljus på kvällen utöver det naturliga ljuset utifrån. Tänk bara på skillnaderna i hur mycket ljus som vi får naturligt under de svenska sommarmånaderna jämfört med under vintermånaderna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.