Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 02:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/attlingar-till-tyska-kejsaren-kraver-tillbaka-museiforemal/

Kultur

Ättlingar till tyska kejsaren kräver tillbaka museiföremål

Slottet Cecilienhof, där kejsarättlingarna kräver att få bo hyresfritt Foto: Christoph Soeder/DPA

Barnbarnsbarnbarnen till den siste tyske kejsaren Wilhelm den andre kräver att få tillbaka tusentals konstföremål och bo gratis på ett slott. Kraven skapar oro i den tyska museivärlden, rapporterar Sveriges Radio.

DN Text

Regimen i forna Östtyskland beslagtog adelns slott, gods och konstföremål. Hohenzollernfamiljen var ett av de hus som exproprierades och har sedan flera år legat i tyst förhandling med delstaterna Berlin och Brandenburg. 

Nu har förhandlingarna läckt ut till allmänheten och skapar oro i den tyska museivärlden, rapporterar SR Kulturnytt. Det tyska historiska museet DHM, det egyptiska museet och slottet Charlottenburg i Berlin hör till de museer som kan bli av med målningar, statyer, möbler och porslin, men också historiskt viktiga föremål, dokument och brev.

Ett av de krav som väckt uppmärksamhet är också att familjen gör anspråk på att få bo hyresfritt i slottet Cecilienhof i Potsdam, som byggdes under deras regenttid. Enligt uppgifterna som kommit ut vill familjen Hohenzollern även ha inflytande över hur dess roll i den tyska historien beskrivs på landets museer.

– Inget demokratiskt land skulle gå med på ett adelsprivilegium i historieskrivningen, säger Winfried Süss på Leibniz-centret för nutidshistoria i Potsdam, till SR:s Tysklandskorrespondent Caroline Salzinger.