Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/augustin-erba-det-ar-latt-att-tappa-hoppet-men-det-gar-att-fa-tillbaka/

Kultur

Augustin Erba: Det är lätt att tappa hoppet, men det går att få tillbaka

02:46. Denis Mukwege får Nobels fredspris för sitt arbete mot våldtäkterna i Kongo. DN:s Erik Esbjörnsson och Paul Hansen har träffat honom på världsberömda Panzisjukhuset.

Det sägs att hoppet är det sista som överger människan men det är naturligtvis inte sant. Jag skulle däremot vilja att det var sant. Det kan verka sant när man hör historier om människor som har tagit sig igenom den ena svårigheten efter den andra.

Augustin Erba
Rätta artikel

De som tappat hoppet hörs sällan, de går under, och det är så myten om hoppet fortsätter att existera. Vi får bara höra den ena sidan. 

Fredspristagaren Denis Mukwege borde ha förlorat hoppet för länge sedan med tanke på allt han har mött under sina år som läkare, specialiserad på att vårda krigets offer. 

I Paul Hansens och Erik Esbjörnsons intervju med Denis Mukwege förstår vi att han faktiskt förlorade hoppet. Han slutade att tro att mängden våldtagna kvinnor som regelbundet kom till hans sjukhus skulle minska. Han beslutade sig för att inte nöja sig med att behandla symptomet, utan gå på sjukdomen: kriget. 

När han i FN tog ställning mot kriget fick han många fiender. Någon försökte döda honom. Han tillbringar därför hela sitt liv innanför sjukhusets taggtrådsstängsel. I Paul Hansens och Erik Esbjörnsons intervju får vi också möta Sara Nabuzibu. Efter att hon blev våldtagen tog hon sig till Mukweges sjukhus och vi får följa henne på vägen mot en ny framtid. 

För mig är ordspråket om hoppets osviklighet en börda som läggs på dem som har all anledning att sluta hoppas. Kanske är det därför Denis Mukwege har förtjänat sitt Nobelpris. Han påminner oss om det som jag tycker är det viktigaste: hopp är inte något som vi måste erövra ensamma. Det är också en gåva som vi kan få av medmänniskor som ser att vi behöver det.