Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

När jantelagen blir en sporre

Johan Lindeberg.
Johan Lindeberg. Foto: Anders Hansson

Det finns några svenskar som är larger-than-life. (Jag måste till och med använda engelska för att vår lagoma svenska inte räcker till). Jantelagen biter inte på dessa stora svenskar. 

Kanske är det till och med så att jantelagen gör dem större än de annars skulle varit, just för att deras framtoning går i motsatt riktning till det återhållsamma beteendet som i Sverige anses vara finare än att högt uttala att man faktiskt vet vad man håller på med. (Låt oss för ett ögonblick ignorera det faktum att jantelagen kommer från Danmark). 

Någon som hela tiden har nya och originella idéer möts oavbrutet av invändningar. Det som vi inte känner igen ifrågasätter vi, nymodigheter granskar vi i detalj. Gamla problem har vi ju vant oss vid, så de granskar vi inte på samma sätt. 

Den som ständigt möts av invändningar tröttnar kanske på att vara diplomatisk. Och när det dessutom vid flera tillfällen visar sig att det nya faktiskt var bättre än det gamla, att olyckskorparna kraxade för kråkorna, då är det inte konstigt att självbilden hos den som tänker nytt förändras. Kanske är det till och med rimligt att se sig själv som omgiven av välvilliga medelmåttor, som är rädda för förändring. 

De svenskar som lyfter sig själva mot stratosfären är sådana som Zlatan, Horace och J Lindeberg. Reportern Filip Yifter-Svensson och fotografen Anders Hansson har följt modemagnaten som trotsar jantelagen.  

Det är en hisnande resa där världsberömda namn och varumärken droppas oftare än regn i oktober. Det är också en bild av konstnärsskapet och vad som händer när den krassa ekonomiska vardagen kräver att skaparen också ska vara entreprenör. 

Jag kan inte låta bli att undra om Johan Lindeberg har kommit dit han är för att han skiter i jantelagen eller om han skiter i jantelagen för att han kommit dit han är. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.