Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nu närmar sig andra litteraturpriser Nobels territorium

Kazuo Ishiguro tar emot Nobelpriset i litteratur 2017.
Kazuo Ishiguro tar emot Nobelpriset i litteratur 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Med Svenska Akademien i gungning sätter andra litterära priser in stöten, skriver Augustin Erba. 

Under många år har Svenska Akademien varit ohotad i att dela ut världens mest prestigefyllda litterära pris. Visst har det funnits svackor, som när sällskapet delade ut pris till sig själv på 70-talet. 

Konkurrerande litterära sammanslutningar har försökt med både stora pengar och mer tillgängliga författare utan framgång. Men nu när Akademien är i gungning sätter de in stöten. 

Häromdagen vanns det brittiska Internationella Man Booker-priset av den för många helt okända polska författarinnan Olga Tokarczuk. Klassisk Nobelmark! 

Innan dess var det den amerikanske rapparen Kendrick Lamar som fick ett av de prestigefyllda amerikanska Pulitzer-priserna. Ett modernare val än Dylan, kan man tveklöst utropa. Kanske är jag konspiratorisk i övermått, men ett getöga på Man Bookers sajt och farhågorna bekräftas å det grövsta. De kallar sig ”The Leading Literary Award”. Akademien kan härmed känna sig officiellt flåsad i nacken. 

Läs alla DN:s texter om Svenska Akademien 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.