Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/augustin-erba-oppet-brev-till-dig-som-tycker-att-du-kan-strunta-i-karantanen/

KULTUR

Augustin Erba: Öppet brev till dig som tycker att du kan strunta i karantänen

Foto: Sven Hopped/TT

Det här är ett öppet brev till dig som sågs ute på stan igår, fast du är satt i karantän.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det här är till dig som trots din karantän syntes ta en match på tennisklubben. Det här är till dig som tog de där ansiktsskydden ur förrådet, de som är till för sådana som behöver dem. Det här är till dig som tycker att det är larvigt att tvätta händerna i tvål och varmt vatten i tjugo sekunder. Det här är till dig som hånar dem som tycker att covid-19 är något att oroa sig för. Det här är till dig som fortfarande handhälsar. Det här är till dig som egentligen inte har vare sig en åsikt eller någon kunskap om sjukdomen, men som passar på att ta politiska poänger nu när tonläget har blivit uppskruvat.

Jag tror inte att du är ond, jag tror bara att du inte har förstått hur många människor som kan råka illa ut av en enda människas oförsiktighet. I land efter land har vi sett hur människor av oförstånd eller ovilja har gjort som du. De flestas gärningar har antagligen inte fått konsekvenser, men det räcker med ett fåtal för att människor som redan är svårt sjuka ska sväva mellan liv och död. Du är heller inte skyddad själv, hur frisk och ung du än är, för den här sjukdomen kan drabba alla med ohygglig kraft. Men visst, du ska ha otur. Eller så ska du råka ut för en människa som betett sig som du, som inte tagit hänsyn.

I varje generation inträffar några avgörande händelser. Somliga drabbas av ett världskrig. Andra föds i en diktatur. Ytterligare andra hamnar mitt i en naturkatastrof. Vi befinner oss i vad som kan bli en av de värsta pandemierna i vår tid.

Det är de här ögonblicken som definierar oss. Hur du beter dig under den här tiden kommer att forma hur du ser på dig själv och hur andra kommer att se på dig. Vi lever i en tid där individualismen hyllas och visst är det fantastiskt vad en människa kan åstadkomma. Men en sådan här sak kan ingen människa lösa ensam. Det här måste vi hantera gemensamt.

Därför vill jag be dig, inte bara för de multisjukas eller åldrande människornas skull, utan också för din egen, att göra vad du kan för att vi tillsammans ska ta oss ur det här så helskinnade som möjligt. Gå inte till jobbet om du är sjuk. Håll dig hemma om du är satt i karantän. Och, snälla du, tvätta händerna.

Läs mer:

Björn Wiman: Coronakrisen visar att även ett modernt och upplyst samhälle kan tappa kontrollen

Få Ecmo-platser för svårt coronasjuka på Nya Karolinska

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt