Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Avicii hyllas i sin gamla skola – och runt om i världen

I kyrkor, på skolor och världsberömda festivaler hyllades Tim ”Avicii” Bergling på måndagen. På hans eget gymnasium i Stockholm samlades eleverna under en minnesstund. 

Under måndagsförmiddagen samlades en stor del  av Östra Reals drygt elva hundra gymnasieelever för att hedra den världsberömda eleven som tog examen där våren 2008.

– Så fort vi fick besked om att Tim Bergling gått bort så kände vi att vi ville göra något speciellt för honom där så många som möjligt skulle kunna delta, säger William Hägglund, elevkårsordförande på skolan vid Karlavägen.

Nästan alla elever i skolan var samlade. Tims bortgång har berört otroligt många här.

– Vi hade en bild av honom med blommor och minnesstunden inleddes med hans musik. En elev som är väldigt insatt i den musik som Tim Bergling skrev och producerade under artistnamnet ”Avicii” talade om vad han och hans låtar betytt för honom och för många andra på skolan, säger Hägglund som berättar att Tim Berglings porträtt sedan tidigare hänger i skolans så kallade ”Hall of fame”-galleri i trapphuset tillsammans med andra namnkunniga elever.

– Porträttet av honom kommer nu att stå framställd utanför aulan hela veckan. Det här är en enorm chock för oss på skolan, han var så ung och det kom ju helt oväntat. Men han mådde väldigt dåligt när han slutade turnera 2016, det är väldigt tragiskt. 

På plats vid minnesstunden på Östra Real-gymnasiet på måndagsförmiddagen fanns också Tim Berglings forna musiklärare Marja-Liisa Piirimets Ingler.

– Nästan alla elever i skolan var samlade. Tims bortgång har berört otroligt många här. De talar hela tiden om honom och hans musik, de har sett filmen ”True stories” om honom och många var också på Sergels torg i lördags där en av våra elever var dj och fick förmånen att spela Aviciis låtar. De är ju i den åldersgrupp som hans musik har varit mest betydelsefull. Själv är jag klassiskt skolad och i min generation har man fnyst åt den här musiken ”de trycker ju bra på knappar, det ska vara riktiga instrument om man ska kunna göra riktig musik”. Men jag tycker att allt musikskapande i alla former är lika viktigt så länge musiken berör.

Vad tror du det var i Aviciis musik som fäste i så många?

– Den är väldigt medryckande och det var väldigt många människor som samlades på en gång för att lyssna ihop med fyrverkerier och allt annat och tillsammans blev det magiskt, lite som som masshysterin kring Beatles som jag minns från 1960-talet. Men det Tim gjorde var att han drog in andra musikgenrer i housemusiken och samplade en massa annorlunda ljud som andra housemusiker inte vågat göra. Dessutom hittade han melodier som han lät riktiga musiker sjunga, som sångaren i ”Wake me up” (soulsångaren och rapparen Aloe Blacc). Det blev så otroligt häftiga kombinationer, säger hon.

Många av Marja-Liisa Piirimets Ingler elever har under de tio år som gått sedan Tim Bergling tog examen blivit inspirerande av hans skapande. Åtskilliga har själva funnit en väg in i musiken. 

– En del, som Otto Knows (eg. Otto Jettman) liksom Alesso (eg. Alessandro Rodolfo Renato Lindblad) – som gick något år efter Tim Bergling på skolan – har blivit mycket kända dj:s och gör i dag egen musik. Men det är verkligen inte hos mig de har lärt sig detta – jag har bara tillåtit dem att hålla på för jag upptäckte själv vad den här musiken betyder för de unga. 

Hon påpekar att den obligatoriska kurs som Tim Bergling gick, estetisk verksamhet, numera är nedlagd i den svenska gymnasieskolan. 

– Politikerna har tagit bort den som ”onödig”. Det har talats om att den skulle återinföras, men det blev ett nytt nej till det för bara några veckor sedan. Det är ett väldigt tokigt beslut. Skolan kan inte bli utbildningsfabriker, det måste ju finnas utrymme för musik, teater och dans också, understryker hon. 

Piirimets Ingler minns sin gamla elev som en återhållsam och vänlig person med ett ständigt fokus på sitt musikskapande:

– Han var blyg och tillbakadragen. Inte introvert, men han hade inget behov av att visa vem han var. Zlatan och han är som två motpoler. Tim var väldigt ödmjuk. Det är så otroligt sorgligt att han är borta. 

Tim ”Avicii” Bergling hyllades på flera håll i världen i helgen. På den kända musikfestivalen Coachella utanför Los Angeles stämde artister som Kygo, Black Coffee, Mike Posner och Nile Rodgers alla in i hyllningarna till Avicii och hans musikaliska gärning.

Den norska dj:n Kygo valde att avsluta sin konsert på festivalen med Aviciis låt ”Without you”. Han sade även till publiken att Bergling var hans största musikaliska inspiration – och anledningen till att han själv började producera elektronisk musik.

Gitarristen och låtskrivaren Nile Rodgers, med en gedigen karriär i bland annat discogruppen Chic, tillägnade under sin konsert världshitten ”Get lucky” – skriven av honom, Daft Punk och Pharell Williams – till den svenske artisten. 

Efter konserten berättade Rodgers för Los Angeles Times om sitt förhållande till Tim Bergling:

”Avicii var som en lillebror för mig. Han var 28 år gammal. När jag först träffade honom var han 23 år. Helt galet. Det krossade mitt hjärta. Folk förstår inte hur talangfull han var. Han hade ingen regelrätt musikalisk träning (...) Han blev en av de bästa melodiskaparna jag någonsin träffat”, säger Rodgers till Los Angeles Times.

Artisterna Mike Posner och Black Coffee valde också att tillägna Bergling låtar under sina konserter.

I helgen kunde stadsborna i nederländska Utrecht höra en av de lokala kyrkornas klockor spela valda delar av Aviciis låtkatalog, däribland ”Hey brother”. Nu följer även en svensk kyrka efter:

Oscarskyrkan på Östermalm – Berglings hemförsamling – kommer varje dag vid tolvslaget under hela veckan spela ”Wake me up” som en hyllning till Bergling och hans musik.

Läs också:

Musikläraren gav Tim Bergling MVG trots frånvaro 

Avicii är död – blev 28 år gammal 

Aviciis musik spelas mer än någonsin och över hela världen 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.