Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/azealia-banks-attack-mot-svenskarna-ar-definitivt-rasister/

Kultur

Azealia Banks attack mot svenskarna: ”Är definitivt rasister”

Bild 1 av 2 Azelia Banks från en konsert i London.
Foto: Splashnews/TT
Bild 2 av 2 Rapartisten Azealia Banks, 28, är mest känd för låten ”212”.
Foto: TT

Rapartisten Azealia Banks angriper Sverige, kallar invånarna rasister och klagar på alkohollagar och bristen på gräs, skriver Aftonbladet. Natten mot måndagen fortsatte kritiken. Hon kallade landet ”fullständigt grått” och menade att medier som rapporterat om henne var ”skittidningar”.

Det var under söndagen som Azealia Banks, som var på besök i Sverige, inledde sin kritik mot den svenska kulturen: ”Jag befinner mig i Sverige och känner mig förtryckt av socialismen här. Inget gräs, strikta alkohollagar och tråkig mat...”, skrev artisten i ett inlägg på Instagram.

Vidare tog Azealia Banks även upp händelsen med artisten ASAP Rocky, som nyligen dömdes för misshandel i Stockholm: ”Jag kan verkligen förstå hur svenskarnas passiva aggressivitet i kombination med bristen på cocktails fick ASAP Rocky att flippa, lol”, skrev hon och menade att svenskarna är ”definitivt rasister”.

Under morgontimmarna på måndagen fortsatte Azealia Banks, som då befann sig på en hamburgerrestaurang, att kritisera landet. I en lång serie videoklipp på Instagram säger hon att det finns ”noll frihet” i Sverige, påstår att staten kontrollerar medborgarna fullständigt och menar att landet är ”fullständigt grått”. Hon uppmanar även demokratiska väljare som övervägt att rösta på Bernie Sanders att åka till Sverige för att själva se vilket andefattigt land det är.

Azealia Banks, som nu säger sig ha tänkt resa vidare till Amsterdam, uppmärksammar senare att svenska medier rapporterat om hennes kritik. Hon säger att hon är ”mycket mer än en rappare” och kallar de som rapporterat om henne för ”skittidning”. Varför Azealia Banks har befunnit sig i Sverige är oklart, men häromdagen lade hon upp en fråga om var den bästa inspelningsstudion i Stockholm finns.

Läs mer: Lana Del Rey och Azealia Banks i storbråk