Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Både väntat och oväntat

Norrköping. Det var ett ovanligt svårtippat startfält i Norrköping i kväll med flera starka finalkandidater som gjorde deltävlingen till en riktig rysare.

Sången svajade i kvällens framförande, men Oscar Zia lirade ändå i en egen liga; Human är det mest Eurovisionvärdiga bidraget hittills och låten gick helt korrekt direkt till finalen med sin briserande 80-talsrefräng. Med sig tog Zia en annan favorittippad artist – Lisa Ajax – vars låt är betydligt blekare, men radiomässigt standardsnygg.

Sällan har ett slutresultat känts så väntat och samtidigt oväntat. Det blir allt tydligare att den unga app-generationen avgör. Efter första genrepet inför publik fanns indikationer på att debutanten SaRaha kunde skrälla och det gjorde hon; gladchocken Kizunguzungu går en ny rond i Andra chansen tillsammans med Boris Renés 90-talsdansanta soulpop som egentligen borde ha gått direkt till final. Med Henrik Schyffert som gästande programledare landade SVT inte heller rätt i mixen mellan musik och humor. Bitvis kändes programmet faktiskt förbluffande amatörmässigt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.