Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bah Kuhnke: Jag tycker om kritik för jag vill bli bättre

”Vi nagelfar vartenda ord i varenda text för att leta efter utrymmen att ändå få påverka i den ideologiska riktning man har”, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.
”Vi nagelfar vartenda ord i varenda text för att leta efter utrymmen att ändå få påverka i den ideologiska riktning man har”, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Thomas Karlsson

Det blir ingen fri museientré under 2015. Även storsatsningarna på kulturskolan och miljonprogrammen får vänta. Men på längre sikt innebär decemberuppgörelsen att en rödgrön kulturpolitik är säkrad, menar kultur- och ­demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

”I’m not here to please”. Den fasttejpade lappen under datorskärmen på Alice Bah Kuhnkes skrivbord i tjänsterummet på Kultur­departementet är en av få detaljer som vittnar om att Sverige sedan i höstas har en ny kulturminister. Tavlorna, Stjärnsundsuret, designlamporna och all annan inredning i hennes tjänsterum är annars utvalda av Lena Adelsohn Liljeroth. Symboliken är slående: här arbetar en miljöpartistisk kulturminister med att just nu verkställa en borgerlig kulturpolitik.

När vi träffas några dagar före jul vet Alice Bah Kuhnke ingenting om statsminister Stefan Löfvens uppgörelse med Alliansen. Den når hennes öron först på annandag jul, alltså dagen före presskonferensen den 27 december. Under intervjun pratar vi bland annat om den stundande valkampanjen och Alice Bah Kuhnkes eventuella chanser att få behålla sin ministerpost i en ny regeringsbildning – frågor som i väntan på publicering efter julhelgen hann bli lika intressanta som julskinka på en nyårsmeny. I går eftermiddag fick DN en ny intervju på telefon.

Vad innebär decemberuppgörelsen för kulturpolitiken?

– Den är bra, eftersom det extra valet var ett hinder för mig att driva vår kulturpolitik de kommande fyra åren. Men under i alla fall hela första delen av 2015, tills vi lägger fram en ny vårbudget, är det alliansens budget som gäller. Så därför får jag sannolikt inte mitt stora ­manöverutrymme förrän 2016.

Kommer du inte att kunna ändra på någonting under hela 2015?

– Jo, men bara småjusteringar i vårbudgeten. Jag kommer inte att kunna föra in en kvarts miljard kronor extra – de pengarna kommer först när vi lägger fram hela vår budget nästa höst, alltså budgeten för 2016, säger Alice Bah Kuhnke strax innan hon ska ge sig ut i pulka­backen.

Det är framför allt de stora, mer kostsamma reformerna om kultur i miljonprogrammen, en mer tillgänglig kulturskola och fri musei­entré som blir svåra att realisera nästa år.

– Det blir effekten av Alliansens budget och att de inte vill göra de investeringar vi vill se. För att de inte vill höja skatten för höginkomsttagare, nota bene (skratt). För de som tjänar över 55 000. Ja, jag blir irriterad varenda gång jag tänker på det.

Vilket område tycker du blir mest lidande av att du måste rätta dig efter Alliansbudgeten nästa år?

– Att det inte blir mer kultur för fler. Att kulturen under det kommande året fortsatt kommer att vara till mest för dem som har makt och möjligheter att ta sig till den. Och inte det som jag och regeringen vill, att kultur ska vara naturliga och självklara inslag i alla barns och äldres liv. Det är den stora skiljelinjen. Konkret kan det handla om saker som att ge alla barn möjligheten att spela i band, träna på ett instrument, dansa eller spela teater.

Men från och med 2016 finns egentligen inga problem med att genomdriva en rödgrön kultur­politik?

– Nej, jag ser inga stora problem men självklart kommer det att krävas av mig att jag förhandlar och driver igenom mina frågor när vi lägger vårt pussel i regeringen. Det har jag börjat med redan nu. Man måste hålla sig framme.

Vilka förhandlar du med – är det Stefan Löfven?

– Ja, det är självklart att han leder arbetet, men sedan är det också ständiga samtal med finansdepartementet, med Magdalena Andersson och Per Bolund.

Är det lätt att få gehör för kultursatsningar hos dem?

– Inget är lätt dess värre (skratt). Men det känns väldigt bra att vara en del av en regering som vill göra investeringar, säger hon.

En av de saker som förändrats i Alice Bah Kuhnkes liv sedan hon fick jobb i den nya regeringen är att hon har slutat att åka hiss – även de fem våningarna upp till arbetsrummet på Kulturdepartementet.

– Innan yogade jag alltid varje morgon och ett tag lyckades jag ta bussen från Nacka till Danvikstull för att sedan jogga till Medborgarplatsen. Men inte nu längre. Jag har alltid jobbat mycket och innan jag tackade ja till ministerposten tänkte jag att hur mycket jobb kan det egentligen vara? Det är helt absurt mycket jobb! Man går hem med tjocka pärmar varje kväll. Det är dygnet runt. Så nu har trapporna blivit min vardagsmotion, säger Alice Bah Kuhnke.

En dörr i kultur- och demokratiministerns tjänsterum leder in i ett litet sovskrymsle. Mitt emot sängen hänger en affisch med ett stort foto på Lena Adelsohn Liljeroth och texten ”För ett tryggare Sverige” – en dekoration som verkar hänga kvar mest av humoristiska skäl. Den gamla kulturministern övervakar den nyas drömmar.

Vad består ditt arbete i just nu när du inte kan driva igenom din politik?

– Vi nagelfar vartenda ord i varenda text för att leta efter utrymmen att ändå få påverka i den ideologiska riktning man har. Står det i alliansens budget att alla medel ska gå just dit, eller står det att det är ett område? Då kan vi fördela inom området. Men det är ett kringskuret manöverutrymme, säger hon.

Ingen annan minister har varit mer medialt omdiskuterad under hösten än Alice Bah Kuhnke. Många jublade vid utnämningen medan vissa kritiserat henne för att sakna kulturell kompetens och vägra att svara på intervjufrågor. Efter en debattartikel i DN Kultur om bland annat kulturens roll i ett ekologiskt samhälle konstaterade Björn ­Wiman: ”Marken gungar under hennes fötter”.

Hur känns det att läsa debattartiklar som handlar om dig själv?

– Jag har genom åren övat upp en förmåga att förhålla mig till andra människors tyckande och tänkande. Samtidigt som jag på ett nästan perverst sätt tycker om kritik, för att jag vill bli bättre, och känner att jag utvecklas av kritik. Så det har varit en (skratt)… intressant känsla. Mm.

Blev din vision om kulturens roll i ett ekologiskt samhälle missförstådd?

– Jag kanske borde ha försökt förklara den mer utförligt än i ett stycke, men jag tänker att de som inte tror på det jag skrev inte ser vår politiska utgångspunkt. För mig är det självklart att vi lever i en tid av konsumism där vuxna människor kan köa i dagar för att köpa en ny version av en mobiltelefon, där barn riskerar att mobbas om de har fel sorts jacka på sig. Ju mer kultur människor får möjlighet att ta del av, desto mer växer andra känslor och andra behov som förhoppningsvis också kan leda till ett mer hållbart samhälle.

Men är inte kultur också en del av konsumismen? Nya kulturprodukter, ny design, nya begär?

– Jo, kommersialism är inte enbart av ondo, men den ensidiga konsumism som vi lever med i dag, där starka krafter vill att vi ska köpa och slänga och köpa nytt, i stället för att göra om eller använda igen, ställer jag i motsatsförhållande till de värden som ett mer kulturellt samhälle kan skapa.

Tidigare har Alice Bah Kuhnke berättat att hon fick en fri, rent av flummig uppfostran. Men några dagar efter intervjun, samma söndag hon fyller 43 år, skickar hon ett sms med en anekdot från barndomen – tänkt att illustrera varför hon också kan ha blivit något hårdare än andra och klarar av att stå pall när det blåser:

”Vår pappa var (är) på gränsen till galet ’hård’. Han upprepade ständigt (!) att ”ni har inget att skylla på om ni inte lyckas göra nåt bra av era liv”. Och ’ni har haft TUREN, inte förtjänat, att födas i världens bästa land’! Och min personliga favorit som jag får bita mig själv i tungan för att INTE säga till mina tre ohängda ungar; ”Varför gråter du?! (Med arg röst) Har militären dödat hela din familj? Svälter du? Nej men då så – skärp till dig!”

Därför kommer 2015 bli Alice Bah

Därför kommer 2015 bli Alice Bah Kuhnkes år: Sveriges nya kultur- och demokratiminister såg ut att bara få ett halvår på nya jobbet, men lär efter decemberuppgörelsen sitta kvar i minst fyra år.

Född: I Malmö 1971.

Bor: Villa i Nacka.

Bakgrund: Tidigare tv-programledare och en av grundarna till tankesmedjan Sektor 3. Har arbetat som hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget ÅF och varit generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

Därför betyder den här saken mycket för mig: ”Vi har inte så många forum i vårt land där man lyfter perspektiv på det som sker runt omkring oss och vänder och vrider på dem. Även perspektiv som kanske inte är kommersiellt gångbara. Eller socialt accepterade. Kulturtidskrifterna rymmer dessa perspektiv och bidrar till mångfalden av tankar i vårt samhälle.”

Mitt nyårslöfte för 2015: ”Att arbeta ännu hårdare för att ändra det jag kan under 2015 och förbereda så mycket som möjligt inför 2016 års budget.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.