Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/banksy-har-oppnat-butik-i-london/

Kultur

Den gäckande konstaktivisten Banksy har öppnat nätbutik i London

Foto: Peter Nicholls/TT

Hans fans har väntat vid sina datorer på beskedet. Och helt plötsligt var den där. Banksys senaste samling verk visas i en gammal mattbutik i Croydon i London.

TT Text

Den skygga konstnären uppger att satsningen är en motåtgärd för att kunna ta kontrollen över sitt varumärke. Bakgrunden är enligt Banksy att ett gratulationskortsföretag försökt ”slå mynt” av hans konst. För att förhindra detta känner han sig tvingad att slå tillbaka med en egen kommersiell nätverksamhet. Butiken kommer aldrig att öppna, föremålen som visas går bara att köpa via nätet. Enligt förhandsrykten kommer försäljningen av föremålen dessutom styras via lotteri för att förhindra att enbart storsamlare får tillgång till de nya konstverken.

I butiken finns en rad Banksyska artefakter. Däribland frukostfling-tigern Frosty som golvmatta, samhällskommenterande tamburmattor gjorda av flytvästar som samlats ihop längs stränder vid Medelhavet jämte den skottsäkra väst med brittiska flaggan som rapparen Stormzy bar vid ett framträdande på Glastonbury-festivalen.

Läs mer: Därför har Banksy lyckats förbli anonym 

”Ibland går du till jobbet och det är svårt att veta vad du ska måla, men under de senaste månaderna har jag gjort saker vars enda syfte är att uppfylla varumärkeskategorier enligt EU-lagstiftningen. Det är inte en särskilt sexig musa”, kommenterar Banksy i ett uttalande.