Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/barnens-underjordiska-scen-samlar-in-pengar-for-sin-overlevnad/

Kultur

Nedläggningshotad barnteater ber om pengar

En av de första teaterföreställningarna på Barnens underjordiska scen, ”Dom kallar oss troll”, år 1999. Foto: Lennart Isaksson

Barnens underjordiska scen hotas av nedläggning efter indraget kulturstöd. Nu har barnteatern startat en insamling för sin överlevnad.

Barnteatern Barnens underjordiska scen, BUS, fråntas sitt statliga kulturstöd från och med årsskiftet. Detta skriver BUS själva i ett pressmeddelande med rubriken ”Kulturrådet lägger ner Barnens underjordiska scen”.

BUS, som startades för 20 år sedan och ligger på Södermalm i Stockholm, har enligt egen utsago slagit publikrekord de senaste åren. Enligt teatern, som sammanfattat motiveringen till beslutet i ett Facebookinlägg, har Kulturrådet beslutat att ”konkurrensen har blivit för stor och att andra teatergrupper som producerar med bättre kvalitet än BUS har prioriterats”. Det kommunala verksamhetsbidraget förlorade teatern redan år 2011.

Läs mer: ”Den lilla prinsen” på Barnens underjordiska scen 

För att teatern ska överleva har de nu startat en insamlingskampanj på Facebook, där de också inbjuder till samtal om hur de på bästa sätt ska kunna fortsätta driva sin verksamhet. I skrivande stund har de samlat in 33.000 kronor av målet på 200.000.