Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/barnes-noble-drar-tillbaka-rasifierade-bokomslag/

Böcker

Bokhandelsjätte drar tillbaka ”rasifierade” bokomslag

Bild 1 av 2 Barnes & Noble
Foto: Gene J. Puskar/AP
Bild 2 av 2
Foto: Shilo/Israel Sun/REX

Barnes & Noble kritiseras för fejkad mångfald. Den amerikanska bokhandelsjätten drar nu tillbaka en serie med ”mångfaldsomslag” till klassiska böcker som skulle vara en hyllning till Black History Month.

DN Text

De nya ”mångfaldsupplagorna” lanserades i tisdags för att hedra Black History Month och skulle börja säljas i onsdags. I projektet ingick 12 klassiska romaner riktade till unga, som fått nya omslag där huvudpersonen avbildades som ”kulturellt olik”.

Klassikerna som ingick i projektet är ”Alice i underlandet”, ”Emma”, ”Moby Dick”, ”Den hemliga trädgården”, ”Greven av Monte Cristo”, ”Frankenstein”, ”Peter Pan, ”Trollkarlen från Oz”, ”De tre musketörerna” och ”Dr Jekyll and Mr Hyde” och ”Romeo och Julia”.

https://twitter.com/PublishersWkly/status/1224830023347122178?s=20

På omslagen har Frankensteins monster har fått brun istället för grön hud. När Romeo och Julia kysser varandra har de fått en mörkare hudfärg och en annan hårstruktur. 

”För första gången någonsin kommer alla föräldrar kunna plocka upp en bok och hitta sig själva i berättelsen”, förklarade bokhandelskedjan på baksidan av böckerna.

Men initiativet har fått kritik för att vara en ytlig åtgärd som inte gör någon verklig skillnad för bokindustrins grundläggande mångfaldsproblem, bland annat från Roxanne Gay, författare till ”Bad Feminist”, och Angie Thomas, författare till ”The hate u give”.

I ett yttrande till The Guardian uttrycker Barnes & Noble förståelse för kritiken. Bokhandelskedjan har dragit tillbaka böckerna.