Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 10:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/basta-citaten-fran-dns-monter-jesus-ar-en-av-historiens-storsta-satiriker/

Kultur

Bästa citaten från DN:s monter: ”Jesus är en av historiens största satiriker”

Bild 1 av 4 Kent Wisti.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 4 Mircea Cartarescu.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 4 Tessa Hadley.
Foto: Mark Earthy
Bild 4 av 4 Martin Schibbye.
Foto: Henrik Montgomery/TT

På torsdagsmorgonen drog årets Bokmässa i Göteborg i gång – och därmed också DN:s monterprogram med författarsamtal och diskussioner. Bland gästerna på torsdagen finns Tessa Hadley, Kent Wisti och Katarina Wennstam.

Här är ett axplock ur torsdagens många samtal och intervjuer i DN:s monter på Bokmässan i Göteborg. Hela programmet hittas här

När jag var femton gick jag till sjöss och blev mässkalle.

DN:s musikredaktör Martin Nyström identifierar sig starkt med Evert Taube.

Ingenting gör folk så arga som att diskutera alkoholpolitik. Men utbildningspolitik lämnar knappast heller någon likgiltig.

Historikern Anna Carlstedt, före detta ordförande för Röda Korset och IOGT-NTO, har erfarenheter av kontrovers.

Man kommer aldrig ifrån att detta är människor, och många av dem har nog mått väldigt dåligt under den här tiden.

Journalisten Knut Kainz Rognerud, som skrivit boken ”Svenska Akademien. Makten, kvinnorna och pengarna” tillsammans med Christian Catomeris, på frågan om hur Akademien mår i dag.

Amerikanerna är väldigt moralistiska. De vill att författare skall vara nästan som predikare. Om svenska läsare vet jag inte så mycket. Än.

Den engelska författaren Tessa Hadley, senast aktuell med romanen ”Sent på dagen”, om nationella skillnader i läsekretsen.

Jag tänker mig Jesus som en av historiens största satiriker.

Prästen och satirikern Kent Wisti förklarar varför det inte finns någon konflikt mellan prästämbetet och satirtecknandet.

När man sitter inlåst för att ha gjort sitt jobb är den stora skräcken att man ska glömmas bort.

Journalisten och författaren Martin Schibbye, som skrivit boken ”Jakten på Dawit”, om parallellerna mellan sin tid i fängelse och Dawit Isaaks fångenskap.

Hon var den första kvinnan i sin familj som lämnade hemmet av en annan anledning än att gifta sig.

Anna-Karin Palm, författare till Selma Lagerlöf-biografin ”Jag vill sätta världen i rörelse”, berättar om en av Sveriges största författare.

Jag tycker inte om begreppet ’domedag’, det antyder att allting är kört och att man lika gärna kan ge upp. Men det spelar faktiskt roll vad vi gör.

Meteorologen och författaren Martin Hedberg talar med Pär Holmgren och Björn Wiman om klimatkrisen.

Jag vet inte, och jag bryr mig inte. Litteraturen är så viktig för mig att inget annat spelar någon roll. Jag bryr mig inte om folk läser mindre än tidigare, jag kommer att fortsätta skriva oavsett.

Den rumänske författaren Mircea Cartarescu får frågan om huruvida han är orolig över att människor läser färre böcker än tidigare.

Kvinnor kan inte vara arga, för de blir betraktade som galna.

Författaren och DN-kritikern Aase Berg i samtal om haggor och väninnekörer med DN:s Åsa Beckman.

Det är ett jävligt kaxigt projekt.

Författaren Susanna Alakoski hade tänkt sig skriva en roman, ”Bomullsängeln” men insåg under resans gång att den måste bli en fyra delars romansvit.

Det finns faktiskt ingen instans som sanerar mordplatser, utan det får de anhöriga göra själva. Det säger mycket om vad man får gå igenom.

Författaren och journalisten Katarina Wennstam lägger vikt vid de mer konkreta konsekvenserna av ett brott.

Vi tror ju att det som hände i förra veckan är förlegat.

Författaren Lena Andersson diagnosticerar den svenska folkhemssjälen.

Vi diskuterar huruvida Sverige skall arrangera vinter-OS 2026, när en rimligare fråga vore huruvida vi ens kommer att kunna bedriva vintersport i den här delen av världen om några decennier.

DN:s kulturchef Björn Wiman understryker att klimatkrisen är och bör behandlas som den största nyheten, i ett samtal med ärkebiskop Antje Jackelén.