Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/basta-citaten-fran-dns-monter-pa-bokmassan/

Kultur

Bästa citaten från DN:s monter: ”Hela Akademien står i vägen för mitt författarskap”

Bild 1 av 4 Ebba-Witt Brattström.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 4 Athena Farrokhzad
Foto: Karin Wesslén / TT
Bild 3 av 4 Rachel Cusk
Foto: Pako Mera / Alamy Stock Photo
Bild 4 av 4 Jonas Karlsson
Foto: Beatrice Lundborg

På fredagen gick årets Bokmässa i Göteborg in på sin andra dag. Det var fullsatt förmiddagen igenom i DN:s monter med författarsamtal och diskussioner. Bland gästerna under fredagen finns Jonas Karlsson, Rachel Cusk och Ebba Witt-Brattström.

Här är ett axplock ur fredagens många samtal och intervjuer i DN:s monter på Bokmässan i Göteborg. Hela programmet hittas här.

Jag hör till de långsamma författarna som ger ut en bok vart tredje eller fjärde år. När andra författare berättar att de skriver en om året känns som att mina böcker borde vara fyra gånger starkare än deras – men det är de inte.

Publiken protesterade högljutt över den finlandssvenske författaren Kjell Westös blygsamhet när han talade om den påträngande kommersialismen i bokbranschen. 

Folk är intelligenta! Visst måste man ha tydliga resonemang, men man behöver inte platta till sina tankar när man är ute och talar.

Forskaren Jonna Bornemark om att popularisera och föra ut filosofiska tankar till allmänheten.

Det är otroligt mycket geggigheter just nu. Att reda ut sådant är vi ju vana vid som filosofer. Så det är mycket användbart att ha den kunskapen i dag.

Filosofen Åsa Wikforss om att det är högkonjunktur i frågan om vad som är sanning och inte i dessa dagar.

Dikt är dikt och politik är politik. Det betyder inte att man inte kan ha ambitionen att gripa in i världen med sin dikt.

Athena Farrokhzad, som skrivit diktsamlingen ”I rörelse”, om möjligheten och viljan att skriva politisk poesi.

Många människor känner i dag att de stora händelserna sker där de själva inte är. Det är som i en pjäs av Tjechov; världen förändras, förmodligen blir det inte till det bättre, men jag kan inte göra något åt det.

Författaren och skådespelaren Jonas Karlsson skriver om äldre bittra män i nya romanen ”Regnmannen”.

Sigmund Freud åkte till Trieste för att hitta en åltestikel. Kanske förstod han då att människors sexualitet var ett lättare ämne att förstå sig på.

Patrik Svensson, författaren till årets mest uppmärksammade fackbok ”Ålevangeliet – berättelsen om världens mest gåtfulla fisk”, om mysteriet kring ålens fortplantning. Först på 1800-talet förstod vetenskapen att det fanns både han- och hon-ålar.

Jag ville skapa illusionen av att inget var påhittat.

Den brittiska författaren Rachel Cusk om sin internationellt uppmärksammade romanserie som inleddes med ”Konturer”, som sägs ha förändrat romanberättandet i grunden.

Jag tror att han hade tyckt att det var vämjeligt att se.

Den Augustbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg är aktuell med biografin ”Nobel – den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris”. Hon svarar på frågan om vad Alfred Nobel skulle ha tänkt om krisen i Svenska Akademien.

De sjukaste patienterna är äldre, de har oftast inte bara en diagnos, de hör inte hemma i det här systemet.

DN-journalisterna Lisa Röstlund och Anna Gustafsson om varför Karolinska sjukhusets organisationsmodell inte fungerar. De har skrivit boken ”Konsulterna – kampen om Karolinska” om Sveriges största sjukvårdsskandal.

Offentligheten kan vara väldigt hård. Den kan vara som en offerplats.

Författaren och DN-kritikern Ulrika Milles om kritikern och journalisten Stig Ahlgren och boken ”Ensamvargar”

Hon sa: 'Vi ska klara det här tillsammans.' Och jag är säker på att det räddade mitt liv. Jag hade inte suttit här om inte Ingrid hade funnits.

Lasse Berg berättar om hur han och hustrun Ingrid överlever sitt barns död. Han är aktuell med boken ”Ändå inte försvunnen – om sorg, tröst och att vara människa”.

Frågan är om någon vet vad de håller på med. Så känner jag jämt.

Amanda Svensson om sin roman ”Ett system så magnifikt att det bländar” om tre syskon i en värld som blivit alltmer splittrad.

Varje gång jag hör den vaggas jag tillbaka till en universell barndomskänsla.

Göran Greider om varför han döpt sin bok ”En av alla dessa morgnar ska du stiga upp sjungande” efter jazzballaden ”Summertime”.

Jag tycker att det är hela Svenska Akademien som står i vägen för mitt författarskap.

Ebba Witt-Brattström, aktuell med boken ”Historiens metoo-vrål”, plockar upp stafettpinnen efter att föregående montergäst Göran Greider sagt att hans person ofta står i vägen för människors tolkningar av hans dikter.

Ögonblicket vi som författare går med på att representera något eller någon är möjligheten att vara sann och unik fördömd.

Nicole Krauss som nyss släppt romanen ”Dunkel skog” vänder sig mot idén att karaktäriseras som en judisk författare.