Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 04:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bavman-prisas-for-svenska-pappor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Bävman prisas för ”Svenska pappor”

Fotografen Johan Bävman tilldelas ett av världens största fotopriser, Sony World Photography Awards, för sina porträtt av föräldralediga pappor.

Johan Bävman, från Malmö, tilldelas andrapriset i kategorin ”People” vid Sony World Photography Awards, som delades ut under en gala i London på torsdagskvällen. Johan Bävman får priset för porträttserien ”Swedish dads” – samma fotoserie som nyligen gav honom ett förstapris vid Årets bild i Sverige.

– Det är väldigt roligt att få uppmärksamhet för det man gör. Tävlingen betyder mycket för att få spridning för bilderna, säger Johan Bävman till DN.

I ”Swedish dads” porträtterar Johan Bävman vardagslivet för föräldralediga pappor. Johan Bävman fångar papporna när de befinner sig i situationer som länge varit förknippade med kvinnors föräldraroll och sysslor i hemmet. Porträttserien har väckt uppmärksamhet och skapat debatt kring frågor om jämställdhet, såväl inom Sverige som utomlands.

– Det är en debatt som Sverige och världen är mogna för. Trots att det är en porträttserie finns det en politisk agenda. Vi ser oss som väldigt jämställda i Sverige. I vissa avseenden kanske det är så, men det är trots allt bara en mindre andel som delar lika på föräldraledigheten än i dag. Det går trögt framåt, säger Johan Bävman.

Hans tidigare antagande, att det var ekonomiska aspekter som var den bärande anledningen till ojämställdheten, har kommit att förändras. Det handlar lika om mycket om kulturella och strukturella förklaringar, säger Johan Bävman.

– Många länder funderar på de här frågorna, vad och hur ett jämställt hem kan gynna samhället i stort och familjen. Många känner igen sig i de situationer som bilderna visar, oavsett om de är bosatta i Taiwan, Singapore eller USA. Det är väldigt kul om man kan påverka och bidra till en snabbare utveckling. Om vi vill ha ett jämställt samhälle måste vi starta i hemmet, säger Johan Bävman.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.