Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Beatrice Ask: ”En tänkvärd och viktig artikel”

Foto: Magnus Hallgren

Beatrice Ask svarar nu på författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev. ”Han visar på ett perspektiv”, säger justitieministern i en intervju med DN.

Jonas Hassen Khemiris text i gårdagens DN Kultur hade redan under eftermiddagen blivit läst över 200.000 gånger – mer än någon enskild artikel på DN.se under hela 2012 – och hade klockan 16 delats över 43.000 gånger på Facebook och Twitter. På Twitter skapades hashtaggen #BästaBeatrice, där personer som utsatts för rasism i vardagen delar med sig av sina berättelser.

Läs mer: Här kan du läsa brevet till Beatrice Ask.

När DN under onsdagen träffar Beatrice Ask säger hon att Jonas Hassen Khemiri har skrivit ”en tänkvärd och viktig artikel”.

– Han visar på ett perspektiv. Det är inte konstigt att man kan uppleva det så som utpekad, säger Beatrice Ask.

Justitieminister försvarar ändå sina tidigare uttalanden om polisens agerande i Revaprojektet, även om hon är aningen självkritisk.

– Det jag har försökt förmedla, på ett dåligt sätt, var att alla människor har egna erfarenheter. Beroende på de erfarenheterna kan man se på polisens agerande på olika sätt. Det ska man ha respekt för. Det är ett av skälen till att vi har arbetat mycket med bemötandefrågor.

På en punkt säger hon bestämt emot Jonas Hassen Khemiri.

– Artikeln andas att han har mycket erfarenhet och att jag som politiker skulle sakna det. Jag kan säga att det är fel, just när det gäller rasism och attityder mot andra. Jag var utbytesstudent i USA på 70-talet och bodde hos en svart familj i ett svart område. Jag gick i en skola där 70 procent var svarta. Alltså har jag bilden ganska klar för mig hur det kan vara och jag har ett engagemang för hur man blir bemött.

Hon vänder sig emot bilden att förtroendevalda politiker skulle sakna egna livserfarenheter.

– Jag vågar påstå att jag har ett stort intresse och engagemang för de här frågorna. Däremot tycker jag inte att det talat för politiska ingripanden i enstaka fall. Jag ska inte fatta beslut om vad polisen ska göra i enskilda fall, eller i val av metod.

Jonas Hassen Khemiri själv är överväldigad över det enorma gensvaret hans text fått.

Vad tror du är anledningen till att den här texten berör så många?

– Jag tror helt enkelt att många känner igen sig i mina upplevelser. Ingen av mina texter har spridits på det här sättet, den har nått bortom mina vanliga läsare och det känns sjukt kul. Kanske beror det på att texten handlar om oss som kollektiv och att det är vi som behöver förändras.

Hampus Brynolf är chef för digital strategisk rådgivning på kommunikationsbyrån Intellecta. Han menar att det finns ett par tänkbara anledningar till den stora spridningen.

– Artikeln har i stort sett nått ut till alla på svenska Twitter, men det är inte samma sak som att alla faktiskt läst den. Det är väldigt ovanligt för en kulturartikel. Det som normalt bara når kulturklustret på Twitter har fortplantat sig vidare.

Varför just den här artikeln?

– Förutom att det är en fantastisk artikel så är formatet tacksamt, det är lätt att dela vidare. Dessutom är det en klassisk debatt och det finns en dramaturgi i den, den slår an någonting, säger Hampus Brynolf.

För den nytillkomna hashtaggen #BästaBeatrice gäller samma sak, under gårdagen toppade den listan över mest använda på svenska Twitter.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.