Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Benjamin Ingrosso: En självklarhet att jag ska jobba med det här

00:40. Storfavoriten krossade motståndet. Benjamin Ingrosso tog hem både juryns och folkets röster i Melodifestivalen 2018. – Det är ett fett ögonblick i ens liv, säger vinnaren.

Han är 20 år gammal och har redan en mer gedigen show- och artistbakgrund än de flesta. Benjamin Ingrosso har stått på scenen sedan barnsben, och nu har han vunnit Melodifestivalen med ”Dance you off”.

Det är som en scen ur en film, eller en dokusåpa: när dörren till hotellrummet öppnas ramlar Bianca Ingrosso, Benjamin Ingrossos flickvän och en kompis ut i en stor rumlande fnissande högljudd hög, vinkar hejdå och försvinner ut i korridoren. Benjamin Ingrosso sitter kvar, han borstar tänderna. På sängen sitter två kvinnor från hans skivbolag.

– De är fantastiska! Tänk att de är här och styr upp allt klockan åtta på morgonen trots att de festat hela natten.

Klockan är snart tolv...

– Jaha! Hahahaha.

Fjorton timmar tidigare vann Benjamin Ingrosso årets Melodifestival, och sedan har det varit en stor, rörig och intensiv efterfest. Tävlingen var inte avgjord förrän de allra sista tittarrösterna trillade in – det stod mellan honom och Felix Sandman. De har samma skivbolag, är goda vänner, hade gjort en pakt:

– Jag var rätt säker på att Felix skulle ta hem det. Vi hade båda ställt in oss på att den andre skulle vinna, peppade varandra: vi är vinnare oavsett, vi har fått stå i Friends arena i final och göra ett nummer som betyder mycket för oss.

Foto: Jonas Lindkvist

Juryn och tittarna var eniga, även om det bara skilde en halv procentenhet i tittarrösterna: Benjamin var bäst. I maj ska han ta ”Dance you off” till Lissabon i Portugal och representera Sverige i Eurovision song contest.

Benjamin Ingrosso och syskonen Bianca och Oliver föddes rakt in i svensk underhållningsbransch. Mamma är Pernilla Wahlgren, pappa är dansaren och restaurangägaren Emilio Ingrosso. Mormor och morfar är skådespelarna Hans Wahlgren och Christina Schollin. Morbröderna Niclas och Linus Wahlgren är också skådespelare och artister, kusinen Sebastian Ingrosso världsstjärna i Swedish House Mafia.

– Jag fattade nog tidigt att min familj inte var som andras. Pappa hade restaurang där gästerna kom och ville ta bilder tillsammans med honom. Jag följde med mamma till teatern på kvällarna efter skolan, och det var väldigt häftigt att i så tidig ålder få se sina föräldrar stå på scenen – shit, det står en hel publik därute och jublar åt dem! En gång, jag var kanske tre år gammal, sprang jag själv ut på scenen under en föreställning och började dansa loss. De fick kicka ut mig.

Jag vet att många andra också har problem i skolan, och man måste bara veta att det inte är fel på en själv

Han har stått på scenen sedan han var liten. Musikalroller, Lilla Melodifestivalen, en andraplats på svenska singellistan som 10-åring (med ”Jag är en astronaut”), ”Allsång på Skansen” med mamma Pernilla, Diggiloo-turné.

– Det har varit en självklarhet att jag ska jobba med det här. Musik och teater. Så länge jag kan minnas. Jag har alltid sugit åt mig allt som har med kultur att göra – filmer, musik, mat, konst. Och det har aldrig riktigt klickat när det kommer till... allt annat. Ibland har jag känt mig osmart, men när det kommer till saker jag älskar kan jag vara smartare än mina polare.

När känner du dig osmart?

– Det var jättesvårt för mig i skolan. Typ omöjligt. Jag kunde inte koncentrera mig i klassrummen. Jag kunde allt om ”Jönssonligan”, visste vilka strumpor Vanheden hade i de olika filmerna, men jag kunde inte lära mig matematik eller vem som var kung på 1800-talet. Jag vet att många andra också har problem i skolan, och man måste bara veta att det inte är fel på en själv. Vissa funkar inte i den typen av fack.

Foto: Jonas Lindkvist

Hur reagerade omgivningen?

– Det var såklart jobbigt ibland. En period hade jag inte några vänner alls, jag klickade inte med folk. Jag var inte smartaste killen i klassen, utan gick iväg under lunchrasten och gömde mig i musiksalen och drog för gardinerna.

Jag såg ett klipp på Youtube där du är kanske åtta år, du gör ett nummer ur ”Saturday night fever” i tv i vit kostym med utsvängda byxor. Det är väldigt gulligt, men du ser inte ut som den coola killen i klassen...

– Jag var långt från det! Det var inte så att jag gick till skolan dagen efter och var cool, ingen tyckte att det var coolt. Men när jag tittar på de klippen i dag blir jag stolt över mig själv som vågade ta ut svängarna. Jag stod där och körde järnet.

Som 16-åring vann Benjamin Ingrosso ”Let's dance” och var mer i offentligheten än kanske någonsin. Ungefär samtidigt bestämde han sig för att bli låtskrivare. Det var till studion han ville. Det kan låta som en enkel sak att gå från showkille till musikbransch – men det fanns en allmän uppfattning om vem Benjamin Ingrosso var som inte var helt lätt att förändra.

– Då märkte jag för första gången att oj, det finns folk som verkligen tycker att jag är jättetöntig. Att komma in i musikbranschen var en helt annan grej än att hålla på med musikaler, du ska vara seriös, kunna skriva musik. Jag blev signad av ett skivbolag, och alla bara: ”Va, vad gör han från ’Let’s dance’ här?”. Men det var också peppande att visa dem att jag inte bara är en liten kille som smilar i tv, jag förtjänar att vara här. Nu är de där människorna mina bästa vänner och vi gör musik ihop varje dag.

Melodifestivalen ville han absolut inte vara med i. Så sent som för ett par år sedan sade han i intervjuer att det inte var hans grej. Men så, i fjol, dök han ändå upp: ”Good lovin’” kom femma i finalen. ”Det är jättekul att vara med, men det är en engångsgrej” sade han då – men ångrade sig raskt och ställde upp igen.

– Och det är jag väldigt glad för nu, haha!

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han bor hemma hos mamma Pernilla. Ibland när han kommer hem står ett tv-team i vardagsrummet. Det är Kanal 5:s ”Wahlgrens värld” som spelas in, en dokusåpa om främst Pernilla och Bianca, men Benjamin dyker också upp här och där.

– Så länge jag bor under mammas tak får jag acceptera det som händer i huset, då får jag göra som hon säger! Det betyder inte att jag måste vara med i tv, men står det ett kamerateam där kan jag inte riktigt be dem sluta filma mig. Om mamma frågar om jag vill hänga med till Italien så är det klart att jag säger ja, jag älskar mat, jag älskar Italien. Då får jag acceptera att de filmar. Och kamerateamet har varit med så länge nu, de känns nästan som familj.

Vi brukar säga att vi lärt oss av våra föräldrars misstag. Det ligger mycket i det

Kan det inte vara lite farligt att vara så bekväm med kamerorna?

– Jo, ibland glömmer man bort att de filmar. Då är man verkligen sig själv. Det är klart att det kan vara jobbigt att visa i tv ibland, men det är nog därför programmet gått så bra också – mamma och Bianca är precis som de är. Inte uppstyrda och perfekta. Det är kaos ibland, och då får det vara så.

Ska Kanal 5 skeppa ner hela ”Wahlgrens värld” till Eurovision i Portugal nu?

– Nej, jag tror faktiskt att de får stanna hemma, jag kommer att ha tillräckligt många kameror runt mig ändå! De kan få hänga med mamma på hennes musikalturné i stället.

Foto: Jonas Lindkvist

Hur har du och dina syskon blivit så förhållandevis normala människor trots allt?

– Vi brukar säga att vi lärt oss av våra föräldrars misstag. Det ligger mycket i det. Mamma och pappa har lärt mig allt, mamma har verkligen inskärpt i oss att vara trevliga, ödmjuka. Jag är tacksam för att jag har fått följa med henne på jobbet under min uppväxt. Men det är väl som med allas föräldrar: man tänker, okej, det där kanske jag inte ska göra. Det där kan jag nog göra annorlunda.

– Jag och mina syskon har varit jättetighta sedan vi var små, alltid stöttat varandra. Ibland ser vi andra familjer som haft samma typ av karriär som vi har, ser hur de kan vara dryga eller tycka att de är bäst. Då tittar vi på varandra: ”Snälla, säg att vi inte är så!”

Känslan i går, när du stod på scenen och gjorde ”Dance you off”. Är den samma som när du sjöng disko i vita utsvängda byxor som åttaåring?

– Ja. Man utvecklas som person, artist, låtskrivare – men en del av mig har aldrig förändrats. Den där showkillen som älskar att stå på scenen. Jag ber ofta folk påminna mig om det: oavsett hur nervös jag är, hur mycket press det är på mig – det här är min dröm.

Benjamin Ingrosso

Ålder: 20 år.

Familj: Mamma Pernilla Wahlgren, pappa Emilio Ingrosso, syskonen Bianca och Oliver.

Bakgrund: Har spelat i musikaler och pjäser som ”Nils Karlsson Pyssling” och ”Karlsson på taket”. Vann Lilla Melodifestivalen 2006. Släppte singeln ”Jag är en astronaut” som tioåring. Har varit med på Diggiloo-turnén och vann ”Let’s dance” 2014.

Melodifestivalen: Förra året ställde han upp med låten ”Good lovin’” och kom femma i finalen. I år vann han Melodifestivalen med ”Dance you off”, skriven av Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl och K Nita.

Eurovision: Benjamin Ingrosso kommer nu att representera Sverige i Eurovision song contest i Lissabon, Portugal. Semifinal 1 hålls den 8 maj, semifinal 2 (där Sverige tävlar) den 10 maj, och finalen är den 12 maj.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.