Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Benny Fredriksson har avlidit

00:38. Kulturhuset Stadsteaterns förre vd och teaterchef Benny Fredriksson har avlidit, Han blev 58 år gammal.

Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern, har avlidit. Han blev 58 år.

– Vi fick information i dag på lördagsmorgonen och det jag vet är att Benny Fredriksson befann sig i Australien med familjemedlemmar, säger Pia Stenervall på stadsledningskontoret.

Benny Fredriksson gick bort under en vistelse i Australien där han befann sig tillsammans med sin fru, sångerskan Ann-Sofie von Otter, som ska uppträda tillsammans med Sydney Symphony Orchestra på Sydney Opera House den 22–24 mars. Den 10 mars uppträdde von Otter vid Ukaria Cultural Centre i Mount Baker.

Madeleine Sjöstedt är vice ordförande för Stockholms Stadsteaters styrelse:

– Jag sörjer en vän. En person som gjorde väldigt mycket för svensk teater, säger Madeleine Sjöstedt som tidigare var kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Kulturhuset Stadsteatern skriver i ett pressmeddelande på lördagskvällen: 

”Alla våra tankar går i denna stund till Bennys familj. Benny Fredriksson har under sina många år i Stockholms stad varit en högt värderad och mycket betydelsefull medarbetare. Han har varit en ledande personlighet i stadens och landets kulturliv. Vi är många som i dag känner en djup sorg över Bennys allt för tidiga bortgång”, säger Ingela Lindh, vd för Stadshus AB och Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, i  pressmeddelandet.

DN:s filmkritiker Mårten Blomkvist kände honom sedan Benny var 14 år:

– Benny var en mycket god vän, väldigt hängiven och en stor begåvning där teatern blev något otroligt centralt i hans liv, särskilt Stockholms Stadsteater. Jag minns speciellt ett tillfälle där Benny, som då var i tidiga tonåren, ingick i en grupp amatörer som satte upp ”Flotten” av Kent Andersson. Vi bara tappade hakan när ”slarvern” Benny visade sig var en skicklig, fullfjädrad skådespelare och överglänste alla andra, säger Mårten Blomkvist.

– Han tog verkligen tag i den talangen och såg till att den växte och fick ut fantastiskt mycket av den. Det har jag verkligen beundrat honom för.

Också Dramaten sörjer Benny Fredriksson. I ett pressmeddelande skriver teaterchefen Eirik Stubø:

”Det är med bestörtning och sorg vi på Dramaten har mottagit beskedet om Benny Fredrikssons bortgång. Han var en stor teaterledare som genom många år har haft en enastående betydelse för svenskt teaterliv. Alla mina tankar är nu hos hans familj och dem som stod honom närmast.”

Benny Fredriksson blev 58 år och arbetade under många år också som skådespelare och regissör. Under åren 1982 till 1990 arbetade Fredriksson vid Riksteatern och blev vd vid Stockholms stadsteater 2002. I december förra året avgick han som vd efter 16 år.

Läs mer: Björn Wiman: Benny Fredriksson tog svensk teater dit den är i dag

Fakta.Benny Fredriksson

Benny Fredriksson var konstnärlig ledare för Parkteatern och ensemblechef på Stockholms stadsteater innan han blev chef för Stockholms stadsteater 2002. Under hans tid som teaterchef ökade publiktillströmningen kraftigt.

2013 tillträdde han som vd för Stockholms stadsteater AB som driver verksamheten Kulturhuset Stadsteatern. Han avgick i december 2017.

En av Benny Fredrikssons stora förändringar var att 2013 utse en rad underchefer för olika ämnesområden, bland annat litteratur, konst, teater, musik och debatt.

Under hans chefskap expanderade Kulturhuset Stadsteatern sin verksamhet i förorterna, bland annat i Vällingby.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.