Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 23:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/benny-fredriksson-slutar-pa-kulturhuset-stadsteatern/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Benny Fredriksson slutar på Kulturhuset Stadsteatern

Other: JANERIK HENRIKSSON / TT

Benny Fredriksson slutar som chef på Kulturhuset Stadsteatern efter intern kritik. Beskedet kommer innan den interna utredningen mot chefen avslutats. "Läget är omtumlande för alla", skriver Anna Takanen, konstnärlig ledare, i en kommentar till DN.

– Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det av omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid, säger Benny Fredriksson i ett pressmeddelande.

Beskedet att Benny Fredriksson slutar kommer efter att hård kritik riktats mot hans ledarstil. Medarbetarna fick information om beslutet i ett internt brev på torsdagen.

– Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas, säger Benny Fredriksson.

Läs mer: Hård ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern kritiseras

Han ersätts enligt ett förslag till styrelsen av HR-chefen Lena Joelsson, som går in som tillförordnad chef. Hon fick nyligen uppdraget att vara med och leda den interna utredningen mot Fredriksson.

Anna Takanen, konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern, kommenterar beskedet i ett sms till DN:

”Jag har precis fått beskedet. Jag och Benny Fredriksson har haft ett gott samarbete, hans betydelse för svensk scenkonst har varit mycket stor. Jag har respekt för det svåra beslut han har fattat om att avgå”, skriver Takanen och fortsätter:

”Läget är omtumlande för alla på Kulturhuset Stadsteatern och i hela Kultursverige. Kulturhuset Stadsteatern är ett nav i svenskt teaterliv och jag kommer att göra mitt yttersta för att säkerställa vårt uppdrag gentemot vår publik, konsten och alla våra medarbetare”.

Situationen på Kulturhuset Stadsteatern har satts i fokus efter Aftonbladets granskning av arbetssituationen för medarbetare som arbetat under Benny Fredrikssons ledning. Flera personer har också vittnat för DN om hans hårdföra ledarstil.

Utredning mot Fredriksson startades tidigare i veckan. Omgående framfördes dock hård kritik mot processen, bland annat eftersom utredningen skulle ledas internt av personer som stod Benny Fredriksson nära.

Fackförbundets styrelse på Kulturhuset Stadsteatern var starkt kritiska mot processen kring utredningen och tidigt på torsdagen gick de ut med ett internt meddelande till sina medlemmar, som DN tagit del av. 

Styrelsen skriver att Kulturhuset Stadsteatern under många år haft ett väldigt problematiskt arbetsklimat, samt en kultur som har varit en grogrund för missnöje bland personalen. 

Fackstyrelsen framför bland annat kritik mot att det tidigare saknats policydokument och att cheferna haft ett otydligt mandat samt höga prestationskrav:

Läs mer: Stadsteaterns fackordförande avgår

”I sådana sammanhang är det ofrånkomligt att förtroendet gentemot arbetsgivaren och dess förmåga att utreda och åtgärda missförhållanden sjunker. Vår analys är att det är detta som är orsaken till att så många fall av sexuella (och andra sorters) trakasserier har gått oanmälda. Skeva maktstrukturer och rädsla har skapat en tystnadskultur och detta är Benny Fredriksson en del av och som VD högst ansvarig för”, skriver fackstyrelsen.

Deniz Duvarci, vice ordförande och talesperson för Teaterförbundet avdelning 3, säger till TT att facket på Kulturhuset/Stadsteatern tycker att det är viktigt att den utredning som inletts fortsätter.

– Vi vet att vid sådana här utredningar är det ganska vanligt att man, åtminstone under utredningsperioden, frigör personer från sin tjänst men i detta fall har Benny själv valt att avsluta sin anställning. Det är fortfarande så att vi välkomnar den fortsatta utredningen och vår roll nu är att stötta våra medlemmar och se till att den här utredningen sker på ett så bra sätt som möjligt så att vi kan ta tag i de problem som har varit bakomliggande, säger Duvarci till TT.

Stadsdirektör Ingela Lindh har lämnat ett kort uttalande efter beskedet att Benny Fredriksson avgår. Hon uppger att utredningen som staden tillsatt fortfarande är i sitt inledningsskede:

– Utredningen kommer att fortsätta och tillföras externa resurser. I uppdraget ligger att utreda arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten. Staden kommer inte att kommentera detta vidare så länge utredningen pågår, säger Ingela Lindh.

Benny Fredriksson blev teaterchef på Stadsteatern 2002. Elva år senare tog han över bolaget som driver verksamheten Kulturhuset Stadsteatern.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.