Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bent-sorensen-framkallar-en-magisk-dromvarld-med-mozart-och-grieg/

Skivrecensioner

Bent Sørensen framkallar en magisk drömvärld med Mozart och Grieg

Bent Sørensens nya skiva innehåller konserter för piano, klarinett och trumpet.
Bent Sørensens nya skiva innehåller konserter för piano, klarinett och trumpet. Foto: Lars Skaaning

En sen barpianotolkning av Bach inspirerade Bent Sørensen att komponera pianokonserten ”La mattina”, som går från mörker via gryning mot en full och sagolik dager.

Efter en sen konsert i Wien satte sig Leif Ove Andsnes vid pianot i en bar och spelade Bachs koral ”Ich ruf zu dir” i Busonis version. Bent Sørensen var där och fick idén till sin pianokonsert ”La mattina” – som startar med pianostämmans procession ur mörkret mot gryningsljuset. Och mot en full dager där Mozart blandar sig i leken, till sist även Grieg.

Orkestersatsen framkallar en magisk drömvärld där soloinstrumentet är sagans hjälteväsen. Så är också fallet i klarinettkonserten ”La serenidad” där solostämman längtansfullt sjunger i sin egen rymd tills den får sällskap av en kör med klarinetter. Och i den av Haydn inspirerade trumpetkonserten där solostämman, som hyser stora romantiska ballader i sig, tycks vara instängd i sin egen fanfarvärld innan den lyckas bryta sig ut.

Bästa spår: ”La mattina”

 

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om när Sabina Bisholt gör första inspelningen någonsin av Ingeborg von Bronsart.