Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/betty-skawonius-finns-det-fortfarande-hopp-om-det-hotade-ungerska-kulturlivet/

Kultur

Betty Skawonius: Finns det fortfarande hopp för det hotade ungerska teaterlivet?

Bild 1 av 2 Ungerska premiärministern Viktor Orbán.
Foto: Attila Volgyi
Bild 2 av 2 Maria Szilágyi.
Foto: Privat

Det ungerska teaterlivet fick ett jättelyft efter murens fall. I dag hotas det i grunden av Viktor Orbáns nybigotta kulturpolitik, rapporterar Betty Skawonius.

Det måste ändå finnas ljus i slutet av tunneln… 

I Budapest säger man: Risken finns att det är ett tåg som kommer rusande.

Maria Szilágyi träffar jag i Budapest, hon är teaterförläggare och skapare av landets enda internationella teaterfestivalen för ny dramatik, en dynamisk festival hon inte kunnat genomföra sedan 2016. Med Viktor Orbán vid makten fick hennes festival gradvis mindre och mindre bidrag tills den blev omöjlig att genomföra. 

Resurser finns, mer än tidigare. Men de är avsedda för de Orbántrogna, som Budapests Nationalteater. Maria Szilágyi hör inte till den kretsen. ”De vet vem jag är och vilka åsikter jag har”. 

Oron är stor. Många teaterverksamma vet inte hur länge de kan fortsätta. Maria går så långt som att tala om en existentiell rädsla, dels den globala aspekten, klimatet, och dels regeringen som ständigt ertappas med lögner i de regeringstrogna medierna. ”Du är totalt utlämnad”, säger hon och fortsätter: ”Under socialismen var allt centraliserat och den melodin lärde vi oss. Det absurda är, att Orbánregeringen som är emot allt vad socialism heter, centraliserar allt, allt”. 

Sedan Viktor Orbán kom till makten 2010 har han monterat ned demokratin steg för steg, en viktig del är de stora begränsningarna i yttrandefriheten och den politiska styrningen av konsten i Ungern. 

Först, regeringens kontroll över hela medielandskapet som hjälpte premiärminister Viktor Orbán till en kraftig seger i parlamentsvalet i april 2018.   

Inga journalistiska grundregler gäller längre. Statliga byråer gör ”nyhetsinslag” gratis för musikkanalerna som folk lyssnar på över hela landet. Propagandan hamras in.

Sedan, teaterlivet, som hade fått ett lyft efter murens fall med en våg av teatergrupper främst i Budapest, ungefär samtidigt som den nya råa engelska och tyska dramatiken dök upp. Det var då Maria Szilágyi skapade International Contemporary Drama Festival Budapest för nyskriven dramatik från andra språk i Ungern och ungersk dramatik i utlandet. 

Kristna värderingar är det nya verktyget. Premiärminister Orbán har påbjudit att den ungerska teatern ska genomströmmas av nationalistiska och kristliga värderingar. 

Alla som känner till Orbáns historia vet att det religiösa sitter löst, först när han upptäckte att det fanns en nisch för religion, gifte han sig i kyrkan efter åtta års borgerligt äktenskap. ”Orbán går i kyrkan ibland, men det har ingenting med Gud att göra”, säger en äldre journalist som arbetat hela sitt liv inom den ungerska radion. 

Som teaterförläggare arbetar Maria Szilágyi med särskild inriktning på den nya tyskspråkiga dramatiken och har byggt ett stort nätverk för tyskspråkig teater, också i Österrike och Schweiz. 

Hennes agentur har arbetat med konstnärligt anspråksfulla, utmanande, originella pjäser som spelades av ungerska independentteatrar, några enstaka finns ännu kvar, men de blir allt färre. 

Hon berättar om en brevväxling hon haft med ledaren för en av de främsta fria grupperna. För ett år sedan föreslog hon en pjäs om motstånd, ”Der thermale Widerstand” av den unge österrikiske dramatiker Ferdinand Schmalz. Pjäsen utspelar sig på ett badhus med vatten från varma källor, ett termalbad varav just Budapest har tretton stycken.

Vilka möjligheter till motstånd finns inför planerna på att badet ska omvandlas till en gigantisk wellnessoas för lyxkonsumtion? Uppror i ånga, vatten och vita badtofflor. Det borde tilltala teatergruppen. 

Nu skriver ledaren att de håller på med en pjäs som inte alls har med aktualiteter att göra och frågar om Maria kunde föreslå dem något sådant istället. Man undviker helt enkelt pjäser som kan uppfattas som politiska. 

Men, nu kanske det faktiskt ljusnar. För första gången sedan 2010 ser Orbándominansen ut att kunna brytas när en samlad opposition överraskande vann borgmästarvalet i Budapest och flera andra städer i oktober. 

Med Budapests nya borgmästare Gergely Karácsony finns det hopp igen, säger Maria Szilágyi. Han kommer att stöda den fria teaterscenen.