Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Bibliotek bränner böcker efter sparkrav

Utrensade böcker på biblioteket i Backe i Strömsunds kommun bränns upp av kommunen, trots vädjan från Backebor som vill att de ska skänkas bort.

– Jag kan absolut förstå att det är upprörande men så här har vi alltid gjort, säger chefsbibliotekarie Britt-Inger Roos till Länstidningen i Östersund.

Bibliotekets yta måste minskas på grund av sparkrav. Flera privatpersoner har förgäves erbjudit sig att ta hand om böckerna och skänka dem vidare.

Men på det örat vill biblioteket inte höra. Personalen har rensat ut en stor mängd böcker som lagts i uppemot 20 sopsäckar. Böckerna ska fraktas till en återvinningscentral utanför Strömsund och brännas.

Backebon Gunnar Bergström besökte biblioteket förra veckan. Han lyckades få med sig ett tjugotal böcker från sopsäckarna.

– Personalen hävdar att böckerna i sopsäckarna är dammiga och trasiga. Titta, de är i toppskick. Det här är bevismaterial, säger han till Länstidningen.

Böckerna han lagt vantarna på är gamla klassiker skrivna av författare som Ernest Hemingway, Isaac Singer, Anton Tjechov och Mark Twain.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.