Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 21:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bibliotek-skickade-ut-fejkade-fakturor-for-180-miljoner-kronor/

Kultur

Bibliotek skickade ut fejkade fakturor för 180 miljoner kronor

En kampanj från Bollnäs bibliotek får stark kritik från lokala politiker. Foto: Pressbild/Bollnäs kommun

För en marknadsföringskampanj skickade Bollnäs bibliotek fejkade fakturor på över en miljon kronor vardera till 170 lokalpolitiker. Tanken var att ”väcka oro” men tilltaget möter i stället kraftig kritik, rapporterar Hela Hälsingland. 

Utskicket av de fejkade fakturorna gjordes på måndagen. Detta som en del i en kampanj av Bollnäs bibliotek tillsammans med en reklambyrå.

Kampanjen hade flera syften, rapporterar Hela Hälsingland. Dels att sätta fokus på bibliotekets samhällsuppdrag att hjälpa folk att ”hänga med i den digitala utvecklingen”, dels att politikerna skulle få uppleva frustrationen av att inte förstå allt.

– Tanken var ju att väcka oro. Vi ville att de ska få känna hur det känns när man inte förstår, sa Annamaria Björklin, bibliotekschef vid Bollnäs bibliotek, till tidningen på tisdagen. 

Fejkfakturorna, där beloppet låg på 109.104 amerikanska dollar, såg ut att komma från ett indonesiskt företag vid namn Qmark trading. Endast de som var kunniga i språket javanesiska kunde finna de kryptiska orden ”hitta svaret i biblioteket” bland texten på pappersfakturan.

Budskapet i kampanjen har dock på många håll varken nått fram eller gett önskat resultat. En rad lokalpolitiker i Bollnäs och Ovanåker ställer sig i stället kritiska till tillvägagångssättet, som bland annat kallas ”undermåligt” och ”klumpigt”. 

Johan Bogg från Bollnäspartiet frågar sig i en intervju med Hela Hälsingland: ”Ska vi verkligen lägga ner pengar på så oklar marknadsföring till våra politiker?”, och Centerpartisten Marina Nilsson skriver i ett öppet inlägg på Facebook om vilka känslor utskicket väckte hos henne:

”Vad faaaan tror Bollnäs Bibliotek att de ska uppnå med detta? Tydligen har utskicket gjorts till många politiskt engagerade människor i kommunen. Tycker inte Bollnäs Bibliotek att vi är tillräckligt utsatta som det är? Vi ska även behöva få bluffakturor från våra egna tjänstemän?”, skriver hon.

I en uppföljande intervju med Hela Hälsingland beklagade bibliotekschefen Annamaria Björklin på onsdagen att kampanjen lett till att politiker tagit illa vid sig.

– Jag är uppriktigt ledsen att vissa tagit det hårt och mått dåligt. Det var inte tanken, säger Annamaria Björklin.

– Vi ville väcka uppmärksamhet för demokratins skull. För vi vill att alla ska veta att vi gör så mycket mer än bara lånar ut böcker, och det vill vi att politikerna ska förstå.

Det finns också politiker som beskriver kampanjen som tänkvärd. Regionrådet Jan Lahenkorva (S) skriver i ett inlägg på Facebook:

”Om det fått några av oss politiker att fundera över bibliotekets viktiga funktion i dagens samhälle är det bra. Hoppas brevet kan följas av en debatt hur vi kan stärka bibliotekets i mina ögon självklara plats i vårt öppna demokratiska samhälle.”

Enligt bibliotekschefen bekostades kampanjen av delar från ett statligt bidrag från Kulturrådet på 800.000 kronor.