Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bildning ska mota intolerans på Bokmässan

Debatten kring Nya Tider har satt prägel på Bokmässans seminarieprogram, där fokus ligger på bildning. Arundhati Roy, Eka Kurniawan, Samar Yazbek, Ngugi wa Thiong’o och Angie Thomas är några av årets gäster.

För första gången på 17 år har Göteborgsmässan Bok & Bibliotek rest till Stockholm för att presentera sitt seminarieprogram. ”We love Stockholm” står det på en butiksskylt bland boktravarna i Adlibris-bokhandeln på Regeringsgatan där presskonferensen hålls, en skylt som mässans vd Maria Källsson skämtsamt kommenterar då hon råkar välta ner den på golvet just innan ska börja prata.

– Debatten i år har kommit att handla om en enskild fråga, det vill säga en liten utställare. Men i dag vill vi tala om det bokmässan egentligen handlar om, det vill säga författare, samtal och möten, säger hon i ett inledande anförande.

Läs mer: Författare i upprop mot Bokmässan

Ändå ser det ut som att den lilla utställaren, med den stora kringgärdande kulturdebatten, har satt vissa spår i seminarieprogrammet. Temat för i år är bildning och fokusländerna är Finland respektive Irland. Men det är först och främst utomeuropeiska stjärnor som lyfts fram i presentationen av gästerna.

20 år efter succén med ”De små tingens gud” gör Arundhati Roy skönlitterär comeback med romanen ”Den yttersta lyckans ministerium”. Eka Kurniawan presenteras som den främste av Indonesiens nutida författare och gästar bokmässan med sin roman ”Skönhet är ett sår”, som har kallats en indonesisk ”Hundra år av ensamhet”. Med sina erfarenheter från krigets Syrien kommer Samar Yazbek med sin nya roman ”Hon som vandrar” medan kenyanska och ofta Nobelpristippade Ngugi wa Thiong’o ska prata om bland annat kolonialt våld utifrån sin nya essäsamling ”Se Afrika”.

Årets tema bildning bestämdes långt innan 200 författare hade hunnit skriva under den uppmärksammade protestlista som kritiserar Bok & Bibliotek för att åter släppa in högerextrema krafter på mässgolvet. Men Maria Källsson ser ändå en koppling mellan bildning och tolerans.

– Bildning i vår tid kopplar till väldigt svåra frågor och utmaningar som vi alla står inför. Det handlar om filterbubblor, faktaresistens, hat och desinformation som finns i vårt samhälle. Det här är några av våra största utmaningar i dag. Men vi tror att kunskap och bildning är de centrala redskapen för att tolka och kritiskt granska världen, säger hon.

Svenska kyrkan är sedan några år en av Bokmässans samarbetspartner. Också ärkebiskop Antje Jackelén ser en röd tråd mellan bildning och tolerans:

– Stora delar av världen dricker i dag av en cocktail som består av fyra farliga ingredienser. Dessa giftiga ingredienser börjar alla på P. Det är polarisering, populism, protektionism och postsanning, säger hon i en presentation där bildning beskrivs som ett motgift till destruktiva krafter i samtiden.

Men rymmer inte historien en del exempel på bildade människor som också har varit intoleranta?

– Visst, man kan säga att bildning inte skyddar mot dumhet. Den gör inte att man handlar vist i alla lägen, men inbyggt i ett bildningsideal finns ändå den kritiska och självkritiska reflektionen, och den leder också till tolerans, säger Antje Jackelén.

Läs mer: Bokförlag kritiserar Bokmässan för Nya tiders medverkan

Mellan 20 och 30 författare har ställt in eller tackat nej till medverkan på bokmässans seminarier på grund av Nya Tiders närvaro, berättar Maria Källsson.

Tycker du att debatten kring Nya Tider har präglat seminarieprogrammet?

– Ja, debatten är symtomatisk för den polarisering som råder i samhället i dag. Vi har ett debattklimat och ett samhällsklimat som är starkt polariserat och infekterat och det har naturligtvis präglat vårt program i år. Många av seminarierna, närmare 50 stycken bär frågeställningar som i en eller annan form har direkt anknytning till polariseringen och vad den gör med demokratin, säger Maria Källsson.

Bok & Bibliotek 2017.

Bokmässan äger rum i Göteborg 28 september–1 oktober

På programmet finns 400 seminarier och 720 medverkande från 39 olika länder.

Hedersgäst i år är Tysklands nyss avgångne förbundspresident Joachim Gauck. Han är luthersk präst och gjorde sig känd som medborgarrättskämpe i Östtyskland i samband med murens fall 1989.

Bland övriga gäster på mässan märks de brittiska feelgood-författarna Sophie Kinsella och Jenny Colgan, 2010 års Almapristagaren Kitty Crowther, brittiska krypskildraren M G Leonard och den amerikanska författaren Angie Thomas som kommer att tala om bland annat Black Lives Matter-rörelsen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.