Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bill Skarsgård får internet att sukta efter onda clowner

Bill Skarsgård i ”Det”.
Bill Skarsgård i ”Det”. Foto: Marco Grob/TT

Är Bill Skarsgård på väg att bota clownskräcken på internet? Fansens reaktioner på hans roll i bioaktuella ”Det” tyder på det.

Förvånansvärt nog – eller kanske inte? – har människor inte bara skrämts av Bill Skarsgård i rollen som mördarclownen Pennywise i bioaktuella ”Det”.

Över internet sprider sig nu attraktionen till den unge Skarsgårdsonen, främst utan clownsmink – men inte enbart.

Under P3-programmet ”PP3”:s video på Bill Skarsgård när han visar upp sitt Pennywiseleende har kommentarsfältet fullkomligen exploderat av kommentarer från hela världen.

Sajten Buzzfeed har skrivit inte mindre än två separata artiklar om fenomenet att fans attraheras av Pennywise. På Twitter sprids ett flertal populära tweets där clownfetischen uttrycks på mer eller mindre fantasifulla sätt.

Men sjukhusclownen Eva Riepe, aktiv inom föreningen Clownmedicin-Glädjeverkstan som uttalat sitt avståndstagande från skildringen av skräckclownen, är tveksamt inställd till hur lockande Pennywise egentligen är.

– Han är inte direkt åtråvärd, tycker jag personligen. Själva skådespelaren är förstås fantastiskt snygg, men själva figuren vet jag inte om jag kan säga så om, säger Eva Riepe till DN.

Är det inte smickrande för er om clowner börjar ses som attraktiva?

– Nej, jag är över femtio år, jag tror inte att jag skulle bli smickrad på det sättet. Men att clownen började framställas på ett mer positivt sätt i kulturen skulle vara bra – en del unga är rädda för clowner, och några tycker att vi är pinsamma, men de allra flesta älskar oss faktiskt.

Varför vill ni då inte förknippas med Bill Skarsgårds skräckclown i ”Det”?

– Man måste ju få göra en skräckfilm, vi tar inte avstånd från ”Det” i sig. Men vi vill inte förväxlas med den sortens clownmonster, för så ser inte clowner ut i Sverige, och det är anmärkningsvärt att det är den enda sorten som dyker upp när man googlar. Man måste skilja på professionella clowner och clowner som klär ut sig i skräckmasker. En väldigt liten grupp vuxna är rädda för clowner – ändå får de allt utrymme i medierna, menar Eva Riepe.

Filmen ”Det”, med Bill Skarsgård i huvudrollen, har svensk biopremiär i dag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.