Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Bill Skarsgård övertygar som otäck demon” – Recension av filmen ”Det”

Nyinspelning av ”Det” ligger väldigt nära romanen om den lilla staden Derry som terroriseras av en demon i clownskepnad som drar ner barn i kloakerna. Men det verkliga skräcken ligger inte i clowndemonen, skriver Wanda Bendjelloul.

3

Skräck

”Det”

Regi: Andy Muschietti

Manus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Gary Dauberman, I rollerna: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Sophia Lillis, Jack Dylan Grazer m fl. Längd: 2 tim 15 min (Från 15 år). Språk: engelska

I slutet av augusti förra året kom det rapporter om att clowner försökt locka med sig barn i South Carolina. Kort därefter började det strömma in clowniakttagelser från hela världen i något som raskt utvecklade sig till en pandemi.

Coulrofobin (clownskräcken) spred sig så pass att det anordnades skallgång efter clowner i Pennsylvania och på en skola i Connecticut förbjöds clowndräkter helt och hållet eftersom de klassades som symboler för terror.

Presidenten för det internationella clownsamfundet gick ut och tog avstånd från de skrämmande pajasarna samtidigt som anklagande blickar kastades i riktning mot författaren Stephen King som 1986, utan en tanke på professionella clowners arbetssituation, skapade den dansande mördarclownen Pennywise.

Till slut kände skräckförfattaren sig tvungen att twittra: ”Hör ni, lägg band på clownhysterin – De flesta är goda, roar barnen och får folk att skratta.”

Läs mer: Bill Skarsgård: ”Pennywise är en manifestation av barns rädsla”

Skrattar bäst som skrattar sist. För det skulle bara dröja ett år efter Kings försäkran förrän den ondaste demon som någonsin gått i ett par clownskor kom tillbaka för att skrämma små barn.

Nyinspelning av ”Det” (första gången var 1990) ligger väldigt nära romanen om den lilla staden Derry som terroriseras av en demon i clownskepnad som drar ner barn i kloakerna.

Filmen inleds med en liten pojkes försvinnande. Sökandet efter honom leds av storebror Bill och töntklubben som består av en disparat grupp ungar som alla stammar, är astmatiker eller luktar lagård.

Läs mer: Bill Skarsgård får internet att sukta efter onda clowner

Berättelsen påminner på det sättet mycket om en annan av Kings romaner, ”Stand by me”, som också handlar om ett gäng outsiders på sommarlov.

Här har dock författarens nostalgiska 50-tal bytts ut mot 80-talet med kläder och cyklar som hämtade ur ”Tillbaka till framtiden” eller ”The goonies”.

De vackra scenerna från lekarna vid vattnet och skildringen av den första kärleken, där någonstans mellan barndom och tonår, är bitvis ganska rörande.

En känsla som tyvärr försvinner vartefter clownjakten trappas upp. Som skräckfilm betraktad är ”Det” nämligen funktionell men högst konventionell.

Alla barnskådespelarna gör starka insatser och Bill Skarsgård växlar effektivt mellan mysclownen Pennywise med de stora valpögonen och det inneboende monstret med tredubbel uppsättning huggtänder.

Läs mer: Tonåren – skräckens tid

Den verkliga skräcken ligger dock inte alls i det faktum att en mördarclown går lös i staden utan i att barnen är skyddslösa i en värld helt utan vuxna.

I Derry får skolans mobbare härja fritt och tortera yngre elever utan att någon ingriper. I många fall är det de vuxna som är förövarna. Pennywise har dessutom förmågan att spegla barnens rädslor som ofta handlar om att träda in i puberteten. Som i filmens mest skrämmande scen där en flickas ambivalens inför den första menstruationen leder till en blodtsunami i badrummet som för tankarna till Stephen Kings ”Carrie”.

Den typen av associationer gör det dock oerhört tydligt att ”Det” tillför väldigt lite nytt till kadern av Stephen King-filmatiseringar.

QUIZ: Vad vet du om skräckfilm?

Se mer. Tre andra filmer och tv-serier med skrämmande clowner: “Poltergeist” (1982), Killer Klowns from Outer Space” (1988), “American Horror Story: Freak Show” (2014).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.