Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bill Skarsgård: ”Skådespeleriet är ett så sårbart och personligt yrke”

”Det” är tillbaka. Bill Skarsgårds tolkning av den rädsloätande skräckclownen Pennywise är hans första internationella filmhuvudroll – och en källa till aningen oväntade kärleks­förklaringar.

Stephen King har förstört många barndomar. Inte minst när tegelstensromanen ”Det” blev tv-miniserie år 1990. Tim Curry spelade rollen som den människoföraktande, blodtörstiga och samtidigt skämtsamma clownen Pennywise. När Bill Skarsgård nu gör samma roll 27 år senare har han tvingats tänka nytt.

– Det har varit mycket press. Det finns en tydlig idé om vem karaktären ska vara, inte minst på grund av Tim Currys ganska ikoniska tolkning. Men det är ingen som gör en Curryprestation lika bra som Curry, så jag var tvungen att göra en Billprestation. Använda mina egna instrument.

Läs mer: Bill Skarsgård får internet att sukta efter onda clowner

Skarsgård sitter i en silkeslen soffa på Grand Hôtel i Stockholm, med utsikt över Blasieholmskajen, och diskuterar filmens framgångar. Trailern slog världsrekordet för flest visningar inom de första 24 timmarna. Biosiffrornas prognoser skalades upp i flera länder strax före premiär. I skrivande stund har ”Det” spelat in över 200 miljoner dollar.

— När trailerrekordet kom tänkte jag: ”Oj, det här är ju en enorm film.” Jag har fortfarande inte riktigt förstått det. Det är fantastiskt, kul och skrämmande på samma gång. Svårt att förhålla sig till, säger Skarsgård.

I kölvattnet av framgångarna har också en pikant detalj dykt upp: sociala medier kokar av kärleksförklaringar till den ”heta” clownen Pennywise. Främst till personen bakom sminket, men inte bara.

Läs mer: ”Bill Skarsgård övertygar som otäck demon” – Recension av filmen ”Det”

Filmens skräckclown bor i avloppssystemet i den amerikanska småstaden Derry. Vart 27:e år lämnar han kloakerna för att samla in det han lever på: barnrädsla. Men han är något mer än ett simpelt monster.

– Pennywise är en manifestation av barns rädsla. Bakom honom finns en entitet som kallas Det. Det byter skepnad efter vad barn är rädda för, och clownen är en av hans skepnader.

Skarsgårds rolltolkning skiljer sig mycket riktigt från den äldre filmatiseringen. Curry skapade obehag genom subtila antydningar och förvriden humor, medan Skarsgård har valt att göra Pennywise betydligt mer demonisk och rå.

– Det finns alltid något som är lite off. Ögat sticker in i ögonhålan då och då, han är inte helt där. Han är skev och omänsklig. Vi ville ha den undertonen, att det är någonting som inte stämmer.

Läs mer: Bill Skarsgårds film slår publikrekord

Vad var det som fick dig att ta dig an rollen?

– Jag var i Los Angeles och gjorde väldigt många provfilmningar. Vissa är ganska kul, men karaktärerna är ofta lika dig som person. Här fick jag helt plötsligt göra något som inte var hämmande på något sätt. Se ut, låta och röra mig precis hur jag ville. Det fanns alla kreativa möjligheter i världen med den här karaktären.

När den 27-årige skådespelaren nu på allvar kliver ut i den internationella filmvärlden gör han det med skräckblandad förtjusning, men det faktum att han saknar formell skådespelarutbildning stör inte honom.

– Jag har jobbat med det här sedan jag var nio år. Det är få männi­skor som är så erfarna som jag, i min ålder. Det viktigaste med skådespelaryrket är inte att man stått i ett klassrum och lärt sig Meisnertekniken.

– Däremot ifrågasätter jag alltid mig själv. Det kommer jag att göra resten av mitt liv. De här tankarna på att jag bara lurat människor fram till nu, att jag är en enda stor be­dragare. Skådespeleriet är ett så sårbart och personligt yrke, säger han.

Känner du någon oro över att förknippas så tätt med den här karaktären att du blir typecastad i framtiden?

– Jag tror inte det. Jag vet inte ens om folk som inte vet att jag är med skulle känna igen mig i filmen. Som person är jag så himla olik rollen. Man kan kolla på ”Det” och direkt efter se mig i en romcom. Det är viktigt för mig att få utmaningen i att kunna göra många olika roller.

– Men jag tycker skräckgenren är ganska kul, jag gillar obehagliga, konstiga roller. Så jag har inget emot att hamna i det facket. Skurk­roller är mycket bättre än hjälteroller, det är mycket mer komplexa karaktärer.

Det planeras en uppföljare, kommer du göra Pennywise igen?

– Ja. Det antar jag, haha.

”Det”

Stephen Kings roman om småstaden Derry publicerades 1986. Den tog fyra år att skriva och är en av hans mest omfångsrika böcker. I de svenska översättningarna har skräckclownen Pennywise kallats ”Snåljåp”.

Romanen har filmatiserats en gång tidigare, då med Tim Curry i rollen som clown.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.