Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Bindefeld startar stiftelse till minne av Förintelsen

”Min judiska identitet har alltid lyst igenom och format mig”, säger Micael Bindefeld.
”Min judiska identitet har alltid lyst igenom och format mig”, säger Micael Bindefeld. Foto: Hannes Holmström

Micael Bindefeld donerar sin förmögenhet till en ny stiftelse för att hedra minnet av Förintelsen. Pengarna ska gå till kulturprojekt som sprider berättelser som annars tystnar när de sista överlevarna försvinner.

Pappans bortgång, en bok av Elisabeth Åsbrink och högerextrema krafter på frammarsch i Europa. Flera vitt skilda saker och händelser som fått Micael Bindefeld att starta den nya stiftelsen. Han är en person som för de flesta annars mest är känd som Sveriges mest profilerade festfixare.

– Det är inte alls något stort steg. Jag älskar mitt jobb men precis som alla människor är jag mångfacetterad. Min judiska identitet har alltid lyst igenom och format mig, säger han.

Micael Bindefelds farföräldrar kom till Sverige från Tyskland i början på 1930-talet. När förföljelsen av judar eskalerade och kriget bröt ut försökte de få resten av släkten till tryggheten i Göteborg.

– När min far dog hittade jag brev som farfar hade skrivit till kungen Gustaf V. De hade träffats på någon tennismatch tror jag. Farfar försökte ordna ett svenskt pass åt sin mamma men det gick inte, säger Micael Bindefeld.

Den nya stiftelsen, Micael Bindefelds stiftelse för minnet av Förintelsen, ska varje år dela ut stipendier på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Första gången blir nästa år, på 70-årsdagen efter befrielsen av Auschwitz.

Utöver startbeloppet på fem miljoner kronor kommer Micael Bindefeld att testamentera merparten av sin förmögenhet till stiftelsen. Pengarna ska gå till att stödja kulturprojekt som sprider berättelser med grund i Förintelsen.

– Det finns en väldigt stark judisk berättartradition som för historien från en generation till nästa. Men snart finns det inga överlevande från Förintelsen kvar som kan berätta om sina upplevelser. Jag fick berättelserna från mina släktingar. Eftersom jag inte har några egna barn är det här mitt sätt att föra dem vidare, säger Micael Bindefeld

Elisabeth Åsbrinks bok ”Och i Wienerwald står träden kvar” har haft stor betydelse för Micael Bindefeld och är ett exempel på ett projekt stiftelsen ska stötta. Boken handlar om den judiska pojken Otto Ullman som levde hos den nazistiska familjen Kamprad i Småland medan hans föräldrar dog i Auschwitz.

– Det kan vara en bok, film eller fotoutställning som ingen tror på kommersiellt. Huvudsaken är att budskapet ska nå breda folkgrupper. Förhoppningen är att världen ska dra lärdom av det som hänt och blir visare. Att de drygt sex miljoner judar som mördades inte dog förgäves.

Hur menar du?

– Jag känner samma förtvivlan som många andra i dag. I Sverige och Europa tränger sig svarta och bruna krafter fram – partier med en retorik med tydliga referenser till 30-talets Tyskland. Då var det framför allt mitt folk som var utsatta, i dag sprider sig även antiziganism, antiislamism och homofobi.

I stiftelsens styrelse sitter representanter för Advokatsamfundet, Forum för levande historia, Expo och Svenska kommittén mot antisemitism. Även DN har en plats i styrelsen.

– Det är ett viktigt initiativ som Micael Bindefeld har tagit, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

– Högerpopulistiska och högerextrema partier är på frammarsch i flera europeiska länder. Det känns därför angeläget för oss att stödja detta projekt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.