Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 23:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/biografbranschen-ser-ljuset-efter-corona-morkret/

Film

Biografbranschen ser ljuset efter corona-mörkret

Bild 1 av 3 ”Tenet” med John David Washington
Foto: Lifestyle pictures / Alamy Stock Photo
Bild 2 av 3 ”Mulan”
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy Stock Photo
Bild 3 av 3 Rosamund Pike som Marie Curie i ”Radioactive”
Foto: TCD/Prod.DB / Alamy Stock Photo

Coronapandemin sänkte antalet biobesök till katastrofnivåer. Men nu ser branschen ljuset i biomörkret. Jätten Filmstaden öppnar enstaka biografer i storstäderna efter midsommar och hoppas att ”Tenet” och ”Mulan” ska bli dunderkuren som återställer branschen i mitten av juli. 

– Vi har bestämt oss för att öppna några av biografer i Stockholm, Göteborg och Malmö den 24 juni. Vår ambition är att öppna alla våra biografer i hela landet under sommaren men exakta datum är beroende av filmpremiärerna. Vi hoppas mycket på slutgiltigt besked för storfilmer som Christopher Nolans ”Tenet” och ”Mulan”, säger Helena Eklund, marknadschef på Filmstaden. 

Under torsdagen bestämde sig den svenska biojätten för att öppna biograder i Mall of Scandinavia i Stockholm, Bergakungen i Göteborg, Storgatan i Malmö och Filmstaden i Västerås. 

– Vi har förstås anpassat oss till de nya restriktionerna. Vi kommer att tillämpa ett nytt och smidigt bokningssystem som automatiskt lägger in tomma platser så att besökarna inte behöver tänka på det själva, säger Helena Eklund. 

Att Sveriges i särklass dominerande biojätte öppnar är ett tecken på att den rekorddystra biovåren är över. Branschen kan se tillbaka på den kanske mörkaste perioden i svensk biografhistoria. Mellan mitten av mars till slutet av maj minskade biobesöken med 96 procent (!) jämfört med 2019. Under perioden såldes endast 99.000 biljetter - jämfört med drygt 2,7 miljoner förra året, enligt den officiella svenska biostatistiken. 

Men biobossen Peter Fornstam, delägare i Svenska Bio och ordförande för Sveriges Biografägareförbund, ser ljust på framtiden. 

– Krisen har fått mig att tänka på Rocky Balboas replik: ”Det är inte hur många träffar du får in som räknas utan hur många smällar man kan ta”. Biografbranschen kommer igen, denna gång också. Vi ser faktiskt positivt på framtiden, säger han. 

Många fruktade att nedstängningen under coronapandemin skulle orsaka en massdöd bland de mindre biograferna runt om i landet. Men farhågorna kom på skam, inte minst tack vare det ekonomiska räddningspaketen på totalt 33,6 miljoner kronor från staten. 

– Viruset har ännu inte lyckats slå undan benen på de mindre biograferna ännu. Momshöjningen för ett par år sedan var ett hårdare slag för de mindre biografägarna än coronapandemin. Denna gång förstod politikerna genast allvaret i situationen och agerade snabbt, lösningsorienterat och konstruktivt, säger Peter Fornstam som också tagit emot olika former av stöd till Svenska Bio. 

”Mulan”.
”Mulan”. Foto: Atlaspix / Alamy Stock Photo

Till skillnad från Filmstaden som stängde ner samtliga sina 264 salonger över hela landet, valde Svenska Bio en annan strategi. Tillsammans med några små oberoende biografer som till exempel kvartersbiografen Bio Capitol i Stockholm är Svenska Bios biografer Grand och Victoria de få som har hållit öppet under coronakrisen – något som också varit unikt för Europa där större delen av biograferna varit stängda. 

Sedan i maj har många länder i Europa börjat öppna upp sina biosalonger successivt, däribland Tyskland. Måndag den 15 juni öppnar de italienska biograferna, medan fransmännen följer efter veckan därpå. I Storbritannien väntas de engelska biograferna slå upp sina dörrar tidigast den 4 juli, medan Ryssland börjar återställa sin biomarknad först i mitten av juli. 

Hela den globala filmindustrin håller tummarna för att Christopher Nolans sci-fi-artade spionthriller ”Tenet” (17/7) och Disneys ”Mulan” (24/7) ska bli den dunderkur som väcker liv i världens biografer i mitten av juli. 

– Vi är beroende av dessa storfilmer för att locka stor publik till salongerna så att hjulen kan börja snurra igen. Om det inte kommer något oväntat bakslag så räknar vi med att vara i full sving igen i höst. Vi märker att det finns ett oerhört sug efter bioupplevelsen. När vi öppnade i Norge häromveckan så hade vi ganska bra publiksiffror och det var många som visade sin kärlek till biograferna på sociala medier, säger Helena Eklund. 

Hon menar att krisen har fört olika delar av filmbranschen närmare varandra. 

– Ja, det är tydligt att hela branschen sitter i samma båt. Biografägare, distributörer och producenter är beroende av varandra för att allting ska fungera, säger Eklund. 

Peter Fornstam håller med och menar att coronakrisen blivit det slutgiltiga beviset på att filmbranschen numera är helt globaliserad. 

– Vi är alla som ett ekosystem där allt hänger ihop i långa leveranskedjor, på samma sätt som i fordonsindustrin. Det spelar ingen roll hur bra vi sköter oss i Sverige, vi är ändå beroende av omvärlden, säger Fornstam. 

Nöden under coronapandemin har också fött idéer om nya tjänster. Konceptet med ”Bio on demand” där biobesökare kan hyra en hel salong för mellan 8 och 50 personer har blivit en framgång. Hittills är Svenska Bio uppe i cirka 2.000 uthyrningar sedan mars. 

– Jag är överraskad av det stora intresset för ”Bio on demand”, men det visar att biograferna en viktig roll i samhället, säger Fornstam och berättar om ett par som firade sin bröllopsdag genom att hyra salong 2 på Grand för att se ”The gentlemen”. 

– Ett annat exempel är en kvinna från Göteborg som var så sugen att gå på bio att hon hyrde en av våra salonger i Borås fyra lördagar i rad. Så ”Bio on demand” har kommit för att stanna. När vi kommit upp i full drift ska vi fundera på hur detta ska fungera vid sidan av den ordinarie repertoaren, säger han. 

Knepigt att förstå varför det går att gå på Kolmården men att bara 50 kan vistas på Gröna Lund eller i en stor biograf.

I branschen har det diskuterats huruvida covid-19 kommer att leda till bestående förändringar av publikens beteendemönster. När krisen var som värst valde flera distributörer att låta publiken strömma nya filmer hemifrån - parallellt med biopremiären. 

– Jag tror att detta var en högst tillfällig lösning. Däremot kanske vi får se att visningsfönstret mellan biopremiär och vod-premiär kortas. Däremot tror jag att covid-19 har påverkat den äldre generationen som tidigare haft en viss beröringsskräck med det digitala. Under corona har de tvingats att beställa mat över nätet och hittat till strömningen som de kanske inte hade gjort tidigare. Men folk kommer ändå att fortsätta gå på bio, säger Fornstam. 

Han hoppas att Folkhälsomyndigheten kommer att mjuka upp sina restriktioner. 

– Det är lite knepigt att förstå varför det till exempel går att gå på Kolmården och men att bara 50 kan vistas på Gröna Lund eller i en stor biograf. Vi hoppas att de ska komma med ett nytt besked inom kort. 

Helena Lindblad: Smalare filmer kan bli krisvinnare  

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt