Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/biologen-och-svampexperten-pelle-holmberg-ar-dod/

Kultur

Biologen och svampexperten Pelle Holmberg är död

Svampexperten Pelle Holmberg.
Svampexperten Pelle Holmberg. Foto: Johan Heikensten

Biologen och författaren Per ”Pelle” Holmberg är död. Han var mest känd för sitt brinnande intresse för svamp, och som folkbildare inom botanik och mykologi. Han blev 72 år gammal.

Per ”Pelle” Holmberg är död efter en tids sjukdom, 72 år gammal. Det skriver bland annat hans förlag Norstedts. Han var en av Sveriges mest kända biologer. Han började sin bana som botaniker, men inriktade sig så småningom på svampar när han jobbade som assistent till mykologen Nils Suber. Han var en av initiativtagarna till utbildningen av svampkonsulenter och bildandet av Svampkonsulenternas riksförbund (1990). 

Sedan 1979 gav han ut ett stort antal böcker – svampböcker, kokböcker, böcker om växter och bär – både som ensam författare och i samarbeten. Läromedelsboken ”Plocka svamp!” (1984) blev också tv-serie 1986. 2002 fick han Gastronomiska akademiens silvermedalj ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Pelle Holmberg medverkade regelbundet i medier som svampexpert och folkbildare, bland annat i ”Nyhetsmorgon” i TV4. 2013 var han sommarpratare i P1.

Pelle Holmberg.
Pelle Holmberg. Foto: Eva Tedesjö

Jens Linder, kock och matjournalist i bland annat DN, skrev boken ”Svamplycka” (2009) tillsammans med Pelle Holmberg.

– Pelle var en särdeles vital, varm och klok person. Hans chosefria sätt och ivriga utlärande gjorde honom så populär bland naturälskare och svampmatlagare, säger Jens Linder.

– Sällan har jag lärt mig så mycket som när vi gjorde boken ”Svamplycka” ihop. Han levererade svampar, anekdoter och sakkunskap med samma energi. Jag fick nöjet att finna rätt tillagning för de olika sorterna och vi blev goda vänner på kuppen. Vi delade förkärleken till den underskattade mandelriskan.

På förlaget Norstedts minns man Pelle Holmberg med värme.

– När han besökte förlaget kom han ofta direkt från en vandring i något av Stockholms grönområden. Han hade gummistövlarna på och inte sällan något nyplockat, som en påse ramslök i handen, säger Cecilia Kerstell, chef för faktautgivningen på Norstedts, i ett uttalande på förlagets hemsida.

– Han var alltid full av nya bokidéer och brann verkligen för uppgiften att få fler att upptäcka naturen, inte minst barn och ungdomar. Han är mycket saknad, säger Cecilia Kerstell.

Pelle Holmberg fick Alzheimers sjukdom 2016, och valde att tala öppet om det i intervjuer.

– Jag tycker att det är viktigt att föra fram den här sjukdomen som är lite glömd, sade Pelle Holmberg i en intervju i ”Elfving möter” i Sveriges Radio 2017. Han berättade också att naturen blivit allt viktigare för honom:

– Skönhetsupplevelser, soluppgångar, solnedgångar – jag går, jag ser, och jag trivs. Det har blivit vackrare.