Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/birgitta-rubin-litauen-tvingas-skramla-till-sin-vinnarpaviljong/

Kultur

Birgitta Rubin: Litauen tvingas skramla till sin vinnarpaviljong

Vy från Litauens vinnarpaviljong Foto: Andrea Avezzu

Konstbiennalen i Venedig växer stadigt men en rad nationer har svårt att finansiera sitt deltagande. Nu behöver Litauens vinnande paviljong mer pengar.

Litauen vann otippat Guldlejonet för bästa nationella paviljong på konstbiennalen i Venedig – ”men det har de knappt råd med”, rapporterar New York Times. Vinnaren ”Sun & Sea (Marina)” är en timslång operaperformance om klimatförändringar, som varje lördag går i loopar från kl 10 till kl 19 i ett av flottans gamla magasin. Där har man skapat en konstgjord strand med 20 ton sand och här uppträder ett tiotal sångare, omgärdade av en ström volontärer som agerar ”solbadare”.

Hela maskineriet måste kosta, förstår man. Arvoden till sångarna har med nöd och näppe lösts med crowdfunding och förväntningarna låg på högst ett dussin besökare åt gången, med luckor mellan varven. Men efter nyheten om vinsten har förstås köerna exploderat. Nu hoppas organisatörerna på att skramla ihop medel till ytterligare en speldag i veckan.

För varje biennal växer antalet nationella paviljonger och i år var det flera nationer som tvingades tigga ihop pengar till sitt deltagande. Knappast en hållbar utveckling.

Läs mer: Biennalen i Venedig svarar på vår tids ödesfrågor