Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Norströms slokande flagga är besvärande likt ett annat verk”

Other: Pressbild

Birgitta Rubin kommenterar verket på Sergels torg och dess likhet med en isländsk flagga.

Det tog ett dygn efter invigningen av Mattias Norströms slokande flaggstångsskulptur "Du gamla, du fria" innan plagiatanklagelser dök upp på sociala medier. Ett bildbevis; Eva Ísleifsdóttirs krökta flaggstång från Reykjavik 2008, då en slagkraftig kommentar till landets förödande finanskris.

Läs mer: Dan Jönsson: Den slokande flaggan på Sergels torg uttrycker en hotad, men viktig insikt

Norströms verk är besvärande likt. Han påstår sig dock aldrig ha sett Ísleifsdóttirs skulptur. Det hade inte heller de svenska konstkritiker som har uttalat sig positivt om Norströms verk, mig själv inkluderad. Vi får nog aldrig veta huruvida hans skulptur är ett medvetet plagiat eller en omedveten replik, närd av tidens strömningar och en lång tradition med utmanande flaggkonstverk. Ísleifsdóttirs skulptur vältes och en man med grensåg har gripits på Sergels torg. Oavsett allt är debatt bra. Vad symboliserar vår flagga och vad betyder svenska värderingar?

Läs mer: Krökt flaggstång restes på Island redan 2008

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.