Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/birgitta-rubin-obekvama-men-originella-akta-billgrens/

Konst

Birgitta Rubin: Obekväma men originella ”Äkta Billgrens”

Bild 1 av 2 ”Äkta Billgrens” på SVT.
Foto: SVT
Bild 2 av 2 Ernst, Helene och Elsa Billgren
Foto: Eva Tedesjö

Ernst och Helene Billgren har motvilligt låtit sig övertalas att delta i dottern Elsas tv-dröm. Birgitta Rubin delar deras skepsis men följer med på SVT ett tag till. 

Elsa Billgren har alltid drömt om att delta i en tv-serie. Konstnärsföräldrarna Ernst och Helene är ”väldigt skeptiska” – men dottern lyckas ”svänga allting till sin fördel”. SVT:s nya realityserie ”Äkta Billgrens” bekänner färg direkt och första avsnittet innehåller några av tv-historiens minst otvungna dialoger, samtidigt som influeraren Elsa Billgren fritt får influera på bästa sändningstid.

”Det finns både plus och minus med att synas mycket” konstaterar konstexperten Claes Moser. Ernst Billgren deklarerar dock att han inte vill känna sig bekväm och har som förnyelsemetod att förstöra för sig själv.

Läs mer: DN:s intervju med Billgrens: ”I vår familj fanns varken helg, vardag eller rutiner”

Och såväl Ernst som Helene är så pass egensinniga personer att jag tittar vidare. Repliker som ”jag har ätit upp mitt läppstift” och ”grundtanken var ett tjeckiskt landsortsmuseum på 70-talet” är värda att vänta på. Likaså tipset att som förälder svara ”på torsdag” när man inte vill säga nej.

”Äkta Billgrens” sänds på torsdagar.