Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Så sanslöst sorgligt och fegt av Norge att stoppa ”Memory wound”

01:35. Den svenske konstnären Jonas Dahlbergs monument över Utøyas offer kommer inte att uppföras. Det beslutade den norska regeringen i dag. Istället ska ett helt nytt minnesmärke tas fram, både vid Utøya och i regeringskvarteren i Oslo.

Så sanslöst sorgligt och fegt – beskedet om att minnesmärket på Sørbråten vid Utøya nu definitivt stoppas. För den svenske konstnären Jonas Dahlberg, som otippat vann tävlingen med sitt förslag "Memory wound”, innebär detta att fyra års hårt arbete skrotas.

Varför? För att en liten, högljudd grupp av boende i Hole, nära platsen för det planerade minnesmärket, gång på gång har överklagat planerna. Gruppen om 22 personer, ledda av Fremskrittpartiets lokalpolitiker Jørn Øverby, lämnade till slut in en stämningsansökan mot staten för att stoppa placeringen på Sørbråten.

Deppigt nog faller nu också Dahlbergs förslag till regeringskvarteret.

Och detta har den norska staten vikit sig för. Trots att Jonas Dahlberg har vunnit en internationell tävling, hans förslag demokratiskt klubbats i alla instanser och han haft anhörigföreningen med sig hela vägen. Plus Norges motsvarighet till Statens konstråd, plus det internationella konstetablissemanget, som i ett upprop hyllat Dahlbergs vackra och värdiga förslag. Som förra året dessutom vann DN:s kulturpris.

Läs mer: Norska staten stoppar ”Memory wound”

Problemet för staten är att den högljudda gruppen inte vill ha något minnesmärke alls i sitt grannskap, så den alternativa platsen på Utøyakajen kommer säkert också att malas ner. Deppigt nog faller nu också Dahlbergs förslag till regeringskvarteret, som tävlingen också innefattade.

Läs mer: Konstvärldens makthavare: Se till att Utøyamonumentet blir av

Efter fyra år ska man alltså börja om från början… Problemet för staten är dessutom att det blir svårt, närmast omöjligt att hitta ett bättre förslag än Dahlbergs. Men dessvärre är det nog inte stark konst man vill ha, eftersom kommunalminister Jan Tore Sanner upprepat att det nya monumentet ska var ”lågmält” och KORO (norska statens konstråd) nu också förlorat sitt uppdrag.

Enda trösten är att Dahlbergs idéskiss med det stiliga snittet genom en udde, förevigt är inpräntat i mångas visuella minne.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.