Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

En dansk revolutionär spökar hos Donald Trump

En livläkare gör återbesök hos Trumpadministrationen. Björn af Kleen ser likheterna mellan PO Enquists klassiska roman och omdebatterade Vita huset-skildringen ”Fire and fury”.

Den 14 januari 1766 tillträder Kristian VII den danska tronen. Ett dilemma: 16-åringen är sinnesjuk.

I P O Enquists roman om dramat, ”Livläkarens besök” från 1999, hemsöks Kristian av röster och lider av kroppsliga neuroser. Han drillas med piska av en ämbetsman.

Kristian finner ro i teaterkonsten. Som femåring drabbas han av ett italienskt gästskådespel. Han uppfattar aktörerna som gudalika och kan identifiera sig; som envåldshärskare är hans egen makt förlänad av Gud.

Bokrecension: Trump är de sju dödssynderna i en och samma kropp 

Ett maktvakuum uppstår vid det danska hovet, tack vare kungens oberäknelighet. Detta tomrum exploateras snart av kungens livläkare, en briljant tysk upplysningsman vid namn Johann Friedrich Struensee. Medan kungen ligger nedbäddad i spetsunderkläder och leker med sin page, sin schnauzer och sin prostituerade ”Stövlette-Catrine”, driver Struensee igenom en liberal statskupp. Han avsätter konseljen och skriver 632 revolutionära dekret som förändrar Danmark för all framtid. Han handlar i maskopi med drottningen och ett ställföreträdande hov av europeiska upplysningsfilosofer.

De osammanhängande repliker som Trump vrålat ut från scenen under ett år formar i själva verket en ideologi.

Bor man i Washington DC och har till uppgift att bevaka Vita huset tänker man ibland på Kristian och Struensee. I veckan bildsatte tidskriften New Yorker en artikel om presidentens tv-konsumtion – ”exekutiv tid”, enligt staben – med en illustration av Trump i morgonrock, liggande på mage med en plastanka under armen. Ett undertecknat presidentdekret syns bland frukosttallrikarna. Trump smackar lyckligt över berömmet från ”Fox & Friends”, programmet som förser honom med repliker fram till lunch då militärerna på nedervåningen tar över suffleringen.

Gränsen mellan politik och nationellt skådespel är upplöst. Det är kanske inte helt nytt i Vita huset. Men varken Trump eller Kristian förstår ens skillnaden. I Enquists roman säger kungen: ”Skådespelarna var det verkliga. Själv hade han tilldelats rollen som Konung av Guds nåde. Detta hade inget med verkligheten att göra, det var konst. Därför behövde han ej känna skam”.

Michael Wolffs fängslande bok ”Fire and Fury” skildrar vad som sker i rummet intill. Sent i valrörelsen anländer en livläkare till Trumptornet på Manhattan. Steve Bannon, som han heter, ställer en diagnos som med ens gör alla uppassare lugna. De osammanhängande repliker som Trump vrålat ut från scenen under ett år formar i själva verket en ideologi.

Masha Gessen: ”Fire and fury” är komiskt illa skriven med löjeväckande logik 

Förstår Trump detta? Roger Ailes ställer frågan i upptakten av Wolffs bok. Ailes är själva teaterdirektören, medgrundare av Fox News, USA:s mest populära och inflytelserika kabelkanal. Steve Bannon svarar: ”Han förstår vad han förstår”.

När Bannon presenterar den världsordning som han tänker driva igenom i Trumps namn – ”låt Jordanien ta Västbanken, låt Egypten ta Gaza” – säger Roger Ailes: ”Jag skulle inte ge Donald för mycket att fundera över”. Bannon svarar: ”För mycket, för lite – det påverkar inte nödvändigtvis saker och ting”.

Bannons drivkraft är strid. En sorg för Trump, som trängtar efter mänsklig bekräftelse. Mobbad av sin egen far Fred – brodern går under i alkoholism – kan han aldrig få för mycket beröm. Wolffs sentimentala bild av relationen må underskatta Trump och överskatta Bannon. Men ilskan som boken väckt i administrationen tycks delvis bekräfta den. Bannon måste offras.

Struensees danska plan inkluderade tryckfrihet, religionsfrihet, tortyrförbud och en radikal omläggning av skatteintäkter från hovstaten till staten. Programmet som genomförs i Trumps namn är det exakt omvända. Efter ett år i Vita huset är muslimer från valda delar av Mellanöstern och Nordafrika portade i USA. Stora delar av arvskatten slopad. Vid köksbord över hela landet rasar en daglig debatt om hur man mest effektivt kan inskränka tryckfriheten. Med skärpta förtalsklausuler, föreslog presidenten häromdagen.

Läs mer: Så tas boken om Trump emot i medierna

Efter fyra års dansk frihetsrevolution återerövrade konseljen makten med hjälp av livgardet. Envälde igen. Struensee i schavotten och drottningen i tysk husarrest.

På dödsbädden tvingades Struensee erkänna Guds existens. De intellektuella brottas med dilemmat genom Enquists roman: kungamakten är av Gud förlänad, vad göra när kungen är dåre?

Michael Wolffs bok har öppnat för en hittills omöjlig diskussion om presidentens sinnestillstånd. Den förs försiktigt i liberala medier och i skymundan bland oppositionens lagstiftare.  

För 35-40 procent av den amerikanska befolkningen är Trump den nya Jesus. Jag vet inte hur man ska få européer att förstå det

Men många väljare underkänner den. Sydstaternas religiösa höger betraktar Trump som Gudasänd. Historikern Wayne Flynt sade när jag intervjuade honom tidigare i vintras:

”För 35-40 procent av den amerikanska befolkningen är Trump den nya Jesus. Jag vet inte hur man ska få européer att förstå det. Han beter sig konstant som en moralisk krympling, äktenskapsförbrytare, materialist. Allt det som kristendomen inte är, aldrig varit, eller ska bli. Men för dem är Trump en Messiasfigur, särskilt i fråga om abort och samkönade äktenskap”.

USA-expert: Boken är det största bakslaget hittills för Trumpadministrationen

Bördsmonarkier utslocknar aldrig helt. I Danmark levde Struensees arv kvar genom dottern han fick med drottningen: ”mycket vacker, med ’oroväckande’ vitalitet”, som Enquist skriver.

Steve Bannon håller det för osannolikt att Trump kan bli omvald. En pjäs måste ha ett slut. Men i kulissen väntar dottern Ivanka med samma konungsliga självbild som sin far. ”Dum som en tegelsten”, säger Bannon i Wolffs bok. Gynnsamt för näste livläkare. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.