Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Björn Ranelid: Löfvens ”okej” är inte acceptabelt

Författaren Björn Ranelid är kritisk till ministrarnas språkbruk.
Författaren Björn Ranelid är kritisk till ministrarnas språkbruk. Foto: TT

Stefan Löfvens språkbruk har retat upp Björn Ranelid. I ett långt inlägg på sin Facebooksida delar författaren ut språkliga förmaningar till både statsministern och utbildningsministern. 

Det är Stefan Löfvens uttalande om att det ”inte är okej” att unga män som är bosatta i Sverige åker till Syrien och låter värva sig till terrorister, som har gjort Björn Ranelid irriterad.

Mer specifikt har Björn Ranelid reagerat på ordvalet ”okej” som författaren skriver är en ”slasktratt och en kloak i det svenska språket. En lyhörd papegoja kan lära sig det kvädet efter ett par timmars träning.”

I inlägget på sin Facebook-sida som har ”gillats” av mer än 8.000 personer fördjupar sig författaren i grammatiken bakom ministerns språkbruk och frågar sig om statsministern ens vet hur man böjer ordet okej. ”Ett okejt beslut? Två okeja beslut?” Enligt Ranelid borde statsministern istället ha använt andra ord som acceptabelt eller godtagbart.

Ranelid varnar för att det slappa språkbruket sprider sig i vårt samhälle: ”Kloakerna i det svenska språket rinner och breder ut sig överallt. Den svarta sörjan slingrar sig på första sidan i rikets aftontidningar och de porlar i radio och televisionens alla kanaler.”

Även Gustav Fridolin får en känga. Det är utbildningsministerns svar att han ”skiter” i opinionssiffrorna som provocerar Björn Ranelid:

Miljöpartisten borde inte släppa sina fekalier och sin träck på allmän plats i språket. Han är utbildningsminister i en regering och han bör och skall behärska det svenska språket och uttrycka sig med sans, vett och bildning. Det är kanske i samklang med det allmänna förfallet i rikets skolor att uttrycka sig så plumpt och obegåvat”, skriver Ranelid i sitt inlägg.

Läs Björn Ranelids inlägg i sin helhet här.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.