Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-skifs-och-tomas-ledin-forsta-gangen-pa-scen-ihop-det-ar-pa-tiden/

Kultur

Björn Skifs och Tomas Ledin första gången på scen ihop: ”Det är på tiden”

Foto: Lisa Mattisson

Tillsammans har de varit artister i 106 år. Trots det har de aldrig uppträtt ihop. Men i årets Andra chansen träder Björn Skifs och Tomas Ledin in i Melodifestivalens hall of fame med ett gemensamt scenframträdande. 

En väldig ansamling byggställningar skymmer entrén till dansskolan på Fridhemsgatan i Stockholm. Onekligen ett perfekt gömställe för en superhemlig repetition. 

I den diskreta lokalen med ett fåtal speglar på väggarna repeterar denna onsdagsförmiddag två av Sveriges genom tiderna största artister. 

Men deras sångnummer är noggrant skyddat bakom tjocka dörrar – och en övervakande Christer Björkman. Framträdandet ska hållas hemligt fram till Melodifestivalens Andra chansen i Eskilstuna om tre veckor, då de två artisterna också blir invalda i Melodifestivalens Hall of fame, som är ett nytt inslag i Melodifestivalen i år. Även andra artister kommer att uppträda. Vilka det blir är ännu hemligt.

DN träffar Björn Skifs och Tomas Ledin direkt efter den slutna repetitionen. Den har pågått en längre stund och Skifs klargör omedelbart att han behöver ha kaffe innan intervjun kan starta. Artiststjärnorna konstaterar att det är första gången de jobbar tillsammans – om man bortser från en tv-musikal på 70-talet som var baserad på Snövit och de sju dvärgarna. 

– Jag spelade dvärgen Kloker, och Tomas spelade prinsen. Det var riktigt orättvist, säger Skifs och skrattar. 

Tomas Ledin skrattar med. Båda har glada minnen av föreställningen, där även den långe Lasse Åberg medverkade som dvärg.

– Lasse Åberg som dvärg, det ville man ju gärna se då, skrockar Skifs.

De båda popartisterna har förvisso inte jobbat ihop, men stötte på varandra första gången redan under Melodifestivalen 1972. Den gången hamnade de också i samma loge. 

För Ledin var det större än att debutera som artist under själva festivalen.

– Jag hade sett Björns musikgrupp Slam Creepers live och tyckte att han var den coolaste killen i universum. Att få dela loge med honom efter det kändes svindlande, minns han. 

Skifs tillägger snabbt: 

– Mm, men vissa saker ändras ju med tiden. 

Och Ledin kontrar:

– Nej då, det känns exakt likadant nu. 

Är ni vänner eller konkurrenter?

– Jag har aldrig sett oss som konkurrenter, säger Björn Skifs. 

Tvärtom har de många gemensamma vänner inom musikbranschen och många gånger har de varit på samma fester och tillställningar genom åren. 

Skifs minns dessutom ett tillfälle då Tomas Ledin vikarierade för honom:     

– Jag hade då en låt, ”Hooked on a feeling”, som klättrade på listorna i USA och fick avbryta min medverkan i musikalen ”Godspell” för att åka dit. Min roll som clownen Tomas Tvivlaren gick till Ledin.

– Det var en roll som passade mig perfekt, säger Ledin och ler. Han påpekar att det var hans första och enda gästspel i musikalvärlden.

Skifs rättar dock sin kollega:

– Ja, så var det tills du gjorde en egen musikal, ”Showtime”. 

Ledin nickar:

– Jo, fast i den är jag ju inte själv med på scen. Men Björn är. Den musikalen handlar om mitt liv och där berättar jag även om den där gången vi delade loge.

Foto: Lisa Mattisson

Vad tycker ni är varandras styrkor som artister?

– Björn är en extremt begåvad artist. Men det är rösten jag uppskattar mest, alltså sångaren Björn Skifs, svarar Ledin snabbt. 

Skifs kontrar direkt:

– Jag har följt Tomas ända sedan han var trubadur. Redan då skrev han fruktansvärt bra låtar, så jag svarar låtskrivaren Tomas Ledin. 

Skifs räknar Ledin som en av de stora inhemska artisterna som verkligen bidragit till den svenska låtskatten, ihop med Evert Taube och Lasse Berghagen. Det får Ledin att vakna till.  

– Du överdriver lite måste jag säga. Nu måste jag kontra! 

”Sommaren är kort”-sångaren klargör att han alltid sett Björn Skifs som en förebild. Speciellt på grund av det sättet han utvecklat sitt artisteri och sin karriär genom åren: 

– Han har alltid varit i framkant.

Vad har Melodifestivalen betytt för er? 

– Jag var ju med redan 1972 med en låt som ingen människa kommer ihåg - och det är väl skönt, poängterar Skifs. 

Detta hans första bidrag till Melodifestivalen, ”Andra kan väl också se”, blev inte en stor hit. Men själva deltagandet kändes stort för en ung Björn Skifs som kämpade med att kicka i gång sin karriär. Senare låtbidrag som ”Fångad i en dröm”, ”Michelangelo” och ”Det blir alltid värre framåt natten” togs emot långt bättre. 

– Det betydde mycket för att bredda min publik. Melodifestivalen samlar ju såväl unga som gamla lyssnare, påminner Skifs.

Tomas Ledin håller med: 

– Jag känner likadant. Festivalen har varit ett sätt att nå ut till svenska folket. På sjuttiotalet fanns det inte många program eller scener att synas så brett på. Jag fick genom den en plattform som artist och det har betytt mycket, berättar han.

Har ni något speciellt minne från Melodifestivalen genom åren?

– Jag har ett tydligt minne från Paris, förklarar Skifs. 

Samtliga personer i rummet skrattar till. Det blir snart klart att han syftar på sitt framträdande på Eurovision Song Contest i Paris 1978. En kväll när han glömde texten till ”Det blir alltid värre framåt natten”, inför miljontals tv-tittare.

– Det var inte så proffsigt, men jag har levt på det länge också. Den fadäsen har ju visats i många sammanhang. Jag ger mig fan på att det kommer att stå på min gravsten ”han som glömde texten i Melodifestivalen” för det har tydligen blivit det största jag gjort.

Tomas Ledin tycker att hans kollega undervärderar sig. 

– Jag gjorde själv något liknande när jag framförde ”Just nu” i Haag under tävlingsfinalen 1980. Mellan den första refrängen och andra versen så åkte plötsligt sladden ut ur mikrofonen. Det syns till och med tydligt i sändningen att jag tänker ”Nu spricker det här”. 

Tomas Ledin och Ted Gärdestad under Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm 1979. Ledin kom tvåa med ”Det ligger i luften” efter Gärdestads ”Satellit”.
Tomas Ledin och Ted Gärdestad under Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm 1979. Ledin kom tvåa med ”Det ligger i luften” efter Gärdestads ”Satellit”. Foto: Kamerareportage/TT

Strax innan det var dags att börja sjunga igen hör han dock ett klick och allt fungerar som det ska. 

– Det var ett speciellt ögonblick. Men det slår inte att ha delat loge med Björn, säger Ledin igen. 

Vad kan ni berätta om ert gemensamma sångnummer på den kommande deltävlingen i Eskilstuna?

– Jag vet inte hur mycket vi kan berätta… tänker han högt. Titta bara, säger Skifs och sammanfattar sångnumret som ”en sorts medley av våra respektive låtar”. 

– Vi hjälper och stöttar varandra här och där dessutom. Och förstör för varandra också, tillägger Skifs. 

Har det här samarbetet lärt er något nytt om varandra?

– Jag visste redan att Tomas är en snubbe som vill ha koll på allt. Han vill gärna repa en gång extra. Själv är jag mer den som tänker att allt ordnar sig till slut, sammanfattar Skifs. 

Ledin håller med:

– Jag tror att vi redan känner till varandra ganska bra som artister. För mig har det varit särskilt roligt att lyssna in våra gamla låtar igen. Det har påmint mig om hur bra de fortfarande är.  

Skifs ser det som en utmaning att memorera alla moment i sångnumret. Hur länge ett låtparti pågår och vad som följer därnäst. Men på DN:s fråga om de kommer att sjunga varandras låtrader tiger de bägge stjärnorna. 

Vad ser ni särskilt fram emot under den här kvällen?

– Det ska bli väldigt spännande att se hur folk reagerar, svarar Skifs. 

Tomas Ledin flikar in: 

– För mig är det största att vi två äntligen gör något tillsammans. Vi debuterar alltså som en duo. Och det var på tiden tycker jag.

Har ni funderat på att utveckla samarbetet mer?

– Ja, det ligger väl en världsturné runt hörnet, skämtar Ledin. 

De är överens om att tiden får visa om de kommer att samarbeta fler gånger. Tomas Ledin säger att han har lösa planer på en egen turné härnäst, men att ingenting är spikat. Och Björn Skifs förbereder sig för ett liv bortom artisteriet.

– Jag ligger ganska lågt och kommer nog att göra det framöver. Det blir några små spelningar, men jag börjar vänja mig vid något slags pensionärstillvaro. Jag har inga planer på att försöka bättra på min karriär, säger Skifs och skrattar.