Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-ulvaeus-vi-litar-fortfarande-pa-varandra-till-hundra-procent/

Björn Ulvaeus lever sedan flera år som nykter alkoholist.
Björn Ulvaeus lever sedan flera år som nykter alkoholist. Foto: Alexander Mahmoud
MUSIK

Björn Ulvaeus: Vi litar fortfarande på varandra till hundra procent

Likt de andra Abba-medlemmarna har Björn Ulvaeus alltid varit mån om sitt privatliv. Men bara en vecka före sin 75-årsdag har han bestämt sig för att berätta allt. Om hur han blev kär i Agnetha Fältskog. Om sin alkoholism. Om turnerandet med Abba. Och om att alla fyra fortfarande ses.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 18 Björn Ulvaeus och hustrun Lena håller sig isolerade i hemmet under coronakrisen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 18 Björn Ulvaeus utanför sitt hus på den privata ön Vågaskär.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 18 Vid tiden för ”Waterloo” åt Björn Ulvaeus för mycket, bland annat av Agnetha Fältskogs hemlagade kålpudding, och gick upp i vikt. Nu för tiden tränar han regelbundet och är noga med vad han stoppar i sig.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 18 Abba innan de hette Abba, 1970. De heter Fästfolket och uppträder på Restaurant Trägårn i Göteborg. Björn Ulvaeus minns: ”Åh, vilket lågvatten­märke alltså. Jag tänkte att nu är det slut med det här. Nu måste jag gå tillbaks till universitetet, nu ska jag bli advokat eller civilingenjör. Jag trodde allvarligt att det var slutet på musikkarriären.”
Foto: Bror Augustsson/TT
Bild 5 av 18 Björn Ulvaeus försöker hålla sig i form redan 1976 och tar en löptur i skogen under en Sveriegturné.
Foto: Staffan Almquist/TT
Bild 6 av 18 Björn Ulvaeus anländer till invigningen av Abba The Museum på Djurgården i Stockholm 2013.
Foto: Jonas Ekströmer/ TT
Bild 7 av 18 Här, i sjöstugan på Vågaskär, träffar Björn Ulvaeus sin terapeut två timmar varje onsdag.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 18 Den världskände Abbasvensken lever på grund av coronapandemin i karantän på sin privata ö Vågaskär.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 18 Björn Ulvaeus och Benny Andersson i studion 1970 – innan Abba.
Foto: Olle Wester/TT
Bild 10 av 18 Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog träffades i ett tv-program. De gifte sig 1971.
Foto: Lars Hansare/TT
Bild 11 av 18 ”Jag vet inte om hon blev kär direkt, men jag blev ju det. Tveklöst.” Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus gifter sig.
Foto: Lars Hansare/TT
Bild 12 av 18 Abba vinner Eurovision Song Contest med ”Waterloo” 1974. Björn Ulvaeus säger att han inte minns något alls av själva upplevelsen. Det är som att han aldrig har stått på den där scenen i Brighton i sina höga platåskor med stjärngitarren i händerna.
Foto: Olle Lindeborg/TT
Bild 13 av 18 Agnetha Fältskog på väg mellan Tokyo och Osaka. Nu i efterhand förstår Björn Ulvaeus bättre varför hon inte ville resa så mycket när barnen var små.
Foto: Charles Hammarsten/TT
Bild 14 av 18 Abba är på världsturne, här i Japan 1980.”Vi blev övertalade. Jag tror nog att Frida tyckte det var ganska kul och Benny också kanske. Men jag var så där luke warm och Agnetha ville ju egentligen inte. Det blev något slags kompromiss då”, berättar Björn Ulvaeus. ”Vi hade barnflicka och barn med. På en turné hade vi en lokal barnkör i varje stad som kom upp på scenen och sjöng: ’I have a dream’ tillsammans med oss och där fick vår dotter Linda vara med.”
Foto: Charles Hammarsten/TT
Bild 15 av 18 Abba i sin studio 1980. Det här året spelades flera av deras största hits in. Björn Ulvaeus berättar: ”Det var just efter vi hade skilt oss. Vi stod tillsammans vid mixerbordet. Kvällen innan hade jag skrivit texten till ’The winner takes it all’ och Agnetha sjöng igenom den för första gången. Det var så starkt. Det var blanka ögon och vi kände: ’Jävlar, det här är något.’ Och det var det ju också. Det minnet kan jag gå tillbaka till, känna just den där gåshuden.” Två år senare splittrades Abba.
Foto: Jan Collsiöö/TT
Bild 16 av 18 Filmen ”Mamma Mia!” har premiär 2008 och för första gången på många år fångas alla fyra medlemmarna i Abba på samma bild. Här ihop med ensemblen, från vänster: Benny Andersson, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Meryl Streep, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Christine Baranski, Colin Firth, Phyllida Lloyd, Judy Craymer, Björn Ulvaeus, Dominic Cooper.
Foto: Karin Törnblom/TT
Bild 17 av 18 Abba håller konsert på Wembley i London 1979. Det här var året när de också åkte till Australien. 
Foto: Andre Csillag/TT
Bild 18 av 18 Magnolian har precis slagit ut i en av rabatterna, som hålls i oklanderligt skick av hushållets två trädgårdsmästare.
Foto: Alexander Mahmoud