Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ännu ett dråpslag för den sargade Akademien

Akademiledamöterna Göran Malmqvist och Sture Allén lämnar Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde i går.
Akademiledamöterna Göran Malmqvist och Sture Allén lämnar Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde i går. Foto: Fredrik Persson/TT

Vad betyder beslutet att inleda förundersökning om ekonomisk brottslighet kopplad till Svenska Akademien? Sannolikt blir det inte något Nobelpris i litteratur i år, skriver Björn Wiman.

Vad gör egentligen ”dumbommarna i pressen” – de som vissa av Svenska Akademiens kvarvarande ledamöter gärna pekar ut som ansvariga för institutionens akuta kris?

I mars publicerade DN:s reporter Hugo Lindkvist en omfattande granskning av ekonomin på den så kallade Klubben, den kulturscen som den så kallade Kulturprofilen och hans fru, Akademiledamoten Katarina Frostenson, tillsammans drev i form av ett handelsbolag. Bland annat uppgav ett tiotal personer att kulturföreningen systematiskt ska ha betalat ut svarta löner till sina medarbetare. En expert i skatteprocessrätt kommenterade att en verksamhet som betalar ut svarta löner kan göra sig skyldig till flera olika typer av lagöverträdelser, däribland skattebrott, försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott. 

Läs mer: Utredningen om Kulturprofilen: Var ”tjänsteleverantör” åt Akademien 

Att vissa av dessa uppgifter finns med i den advokatutredning som Svenska Akademien i förra veckan överlämnade till Ekobrottsmyndigheten har tidigare bekräftats av den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius. I går blev utredningen ”offentlig” – i starkt maskat skick – men DN har tidigare kunnat rapportera också om andra delar av innehållet, bland annat om att Kulturprofilen i förväg har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i litteratur. 

På fredagen beslutade Ekobrottsmyndigheten även att inleda en förundersökning om ekonomisk brottslighet kopplad till Svenska Akademien. Beslutet var väntat – men är inte desto mindre ännu ett dråpslag för de kvarvarande ledamöterna i den församling som redan på kort tid förslösat en så stor del av sitt förtroendekapital. Ansvaret faller förstås extra tungt på de åtta ledamöter som i det längsta stred för att utredningens slutsatser skulle hållas hemliga eller för att den inte skulle genomföras alls. Deras agerande visar svart på vitt att de velat behålla Akademien som ett slags parallellsamhälle, bortom rättsväsendets inflytande.

Ansvaret faller förstås extra tungt på de åtta ledamöter som i det längsta stred för att utredningens slutsatser skulle hållas hemliga eller för att den inte skulle genomföras alls.

Vad innebär då Ekobrottsmyndighetens beslut för Nobelpriset? I SvD återspeglar Thomas Steinfeld, tidigare kulturchef på den ansedda tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, den internationella opinionen om Svenska Akademien: ”Dess rykte utomlands har tagit sådan skada – genom det stora antalet avhopp i allmänhet och genom Horace Engdahls fula personangrepp i synnerhet – att varje internationell författare av någorlunda självkänsla ställs inför frågan: är det verkligen en ära att få Nobelpriset, eller används mitt rykte enbart för att skapa lite trovärdighet åt en hop pretentiösa småstadsbusar?”

Hårda ord – men det är inte osannolikt att Nobelstiftelsen, prisets huvudman, tar konsekvensen av Ekobrottsmyndighetens beslut och ställer in årets Nobelpris i litteratur. Det är svårt att se hur man ska kunna fira ”festernas fest” med en förundersökning och ett eventuellt åtal om ekonomisk brottslighet mullrande i bakgrunden. 

Det vi nu ser är hur samhället – i bred bemärkelse – hinner ikapp Svenska Akademien. 

Ingen vettig människa kan beklaga en sådan utveckling.

Läs fler av Björn Wimans artiklar om Svenska Akademien, bland annat om ett konstruktivt förslag för framtiden.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.