Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Åtalet är en upprättelse för kvinnorna

Stockholms tingsrätt.
Stockholms tingsrätt. Foto: Kerstin Carlsson

Vittnesmålen om Kulturprofilens misstänkta trakasserier och sexuella övergrepp prövas till sist i en rättssal. Där hör de hemma, skriver Björn Wiman. 

Den så kallade Kulturprofilen åtalas vid Stockholms tingsrätt för två fall av våldtäkt begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. I stämningsansökan finns sju vittnen som sägs bekräfta kvinnans berättelse, varav en läkare och professor i psykoterapi. 

Att mannens agerande nu blir föremål för rättslig prövning är välkommet. I första hand naturligtvis för den kvinna som anmält mannen, i andra hand för att det visar vad vårens uppståndelse kring Svenska Akademien och Nobelpriset egentligen har handlat om.

Med åklagarens beslut återförs saken sist och slutligen till sina grunder. Det var med 18 kvinnors vittnesmål om grova sexuella trakasserier och övergrepp som allting började i Matilda Gustavssons reportage i DN den 21 november förra året. Och det är fortfarande detta som är huvudsaken: ett samhälles oförmåga att hantera dessa anklagelser. I Svenska Akademiens fall har oförmågan till och med slagit över i rå arrogans.

Läs mer: Kulturprofilen åtalas misstänkt för våldtäkt 

När man i dag läser om Matilda Gustavssons reportage finns det särskilt ett stycke som framträder i ny dager. En kvinna berättar om hur hon i samband med metoorörelsen åker till en polisstation för att anmäla Kulturprofilen. Den polis som förhör henne menar att det hon har utsatts för kan vara en våldtäkt. Ändå bestämmer hon sig då för att inte anmäla: ”Jag är lite chockad över hur jag reagerade”, berättar hon. ”Jag känner att jag har för mycket som står på spel. Och troligen skulle det inte bli någon rättegång, i brist på bevis.”

De andra kvinnorna i reportaget som har avstått från att polisanmäla mannen resonerar på liknande sätt. De har låtit bli på grund av skam, på grund av rädsla för att mannens inflytande ska krossa deras framtid eller på grund av en insikt om hur svårt rättssystemet har att hantera denna typ av övergrepp.

Nu blir det en rättegång mot Kulturprofilen. Därmed kommer också den tystnadskultur som i åratal har omgivit mannens misstänkta trakasserier och övergrepp upp i dagen. Åtalsbeslutet visar i blixtbelysning hur orimligt det är att delar av Svenska Akademien aktivt har velat sopa dessa händelser under mattan och hålla processen undan rättssamhällets domvärjo. Inte minst Akademiledamoten Horace Engdahl, som skämt ut institutionen med uttalanden om ”vivörliv”, lär få anledning att följa processen med intresse. I ljuset av de grova sexuella våldshandlingar som beskrivs i åklagarens stämningsansökan blir hans avfärdanden än mer motbjudande.

Det har under våren insinuerats att alla de vittnesmål som kom fram i samband med metoorörelsen bara var ett sätt att fästa oskyldiga män vid skampålen med hjälp av ryktesspridning och skvaller. Matilda Gustavssons avslöjande var inget av detta. Det var en gedigen journalistisk granskning av ett fall som nu har tagit sig hela vägen till rättssalen. Det är där det hör hemma.

Läs mer: 18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.