Björn Wiman: Det är en bedrövlig skara som kvarstår efter Sara Danius exit - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Det är en bedrövlig skara som kvarstår

01:46. På torsdagen meddelade Sara Danius att hon avgår som sekreterare och lämnar sin stol i Svenska Akademien.

Sara Danius lämnar Svenska Akademien efter en maktkamp som slår intrigen i vilket blodigt Shakespearedrama som helst, skriver DN:s kulturchef Björn Wiman.

Där låg ett skimmer kring Saras dagar. 

Kanske är det så det i framtiden kommer att beskrivas, de knappt tre år då Sara Danius förvaltade rollen som ständig sekreterare i Gustav III:s Akademi. Hennes tillträde på posten presenterades på dagen 100 år efter att Selma Lagerlöf valdes in som Akademiens första kvinnliga ledamot någonsin – en känsla för stil som helt igenom bar Sara Danius signum: symmetri, precision och en glimt i ögat.

Jublet i sociala medier runt hennes persona uppstod tidigt. Här fanns klänningarna, det starka och älskansvärda sommarprogrammet, Bob Dylan-priset och de folkliga semmeltesterna. Hon gillade samspelet med medier, mode och modernitet. På det mediala powermingel som hon i onsdags kväll iscensatte som sin avskedsföreställning i samband med att Svenska Akademien delade ut sitt Nordiska pris till Agneta Pleijel visade hon sina kolleger i Akademien vem som har det bredaste stödet i offentligheten.

Nu slutar hon, efter en maktkamp som slår intrigen i vilket blodigt Shakespearedrama som helst. 

Sara Danius och ett antal andra ledamöter hanterade inledningsvis krisen efter DN:s avslöjande om Kulturprofilen med förnuft och öppenhet. Sedan slöt sig institutionen fram till det märkliga omröstningsförfarande som sedan resulterade i den smaklösa misstroendeförklaring, där Horace Engdahl förklarade att Danius var den sämsta ständiga sekreterare som Akademien haft sedan 1786.

Svenska Akademien står inte längre vid sidan av eller över samhället. Man står på en absolut bottennivå, långt under det.

Detta är naturligtvis inte sant – och för Svenska Akademien innebär hennes avgång en ytterligare förstärkning av den redan närmast fullständiga förtroendeförlusten. Det som står klart är att det var Sara Danius och hennes övriga avhoppade kolleger som ville följa det demokratiska samhällets normer i den konflikt som uppstått kring Kulturprofilen och Katarina Frostenson, som nu även hon lämnar arbetet i Akademien. Det är en svart sanning att de avslöjanden som gjordes under Metoo-rörelsen nu lett till både Danius och Frostensons avgång. Majoriteten – företrädd av Horace Engdahl – har visat vad som från och med nu gäller för Sveriges mest anrika kulturinstitution: 

Akademien ska blunda för sexuella övergrepp och trakasserier så länge de inte drabbar institutionen själv. Den ska bortse från flagranta brott mot dess stadgar och ignorera kvalificerade juristers rekommendation om att låta rättsvårdande myndigheter utreda misstankar om ekonomiska oegentligheter. Svenska Akademien står inte längre vid sidan av eller över samhället. Man står på en absolut bottennivå, långt under det.

Den gudomliga ironin ligger i att Akademiens högste beskyddare, kungen, nu likt en straffande fadersgestalt aviserat att han ska ändra statuterna om livstids medlemskap och därmed också frånta de kvarvarande ledamöterna den patologiskt höga självbild som anfäktar somliga av dem. Det är just möjligheten till utträde som kommer att ta ifrån dem deras status som låtsasgudar och göra dem till vilka simpla kommittéledamöter som helst. 

I dag är avförtrollningen av Svenska Akademien total. 

Det är en bedrövlig skara som kvarstår.

Läs också: Sara Danius lämnar Svenska Akademien 

Läs också: Stina Otterberg: Vi måste tala om Snöflickan 

Läs också: ”Vulgärt”, ”magstarkt”, ”chockerande” – kulturvärlden om striden i Svenska Akademien 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.